Лепеница (река в Сърбия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лепеница.

Лепеница е река в Шумадия и Поморавието (в Долноморавската котловина след Баграданската клисура) - най-дългия, ляв и пълноводен приток на Велика Морава. Извира от върха Столица край Голочело в Гледачките планини, като в горното си течение протича в посока югозапад-североизток през Крагуевачката котловина, а в долното, след връх Шупла, през Бадневачката котловина в посока запад-изток, преди да се влее в Морава.

Дължината ѝ е 48 km, а до голямото наводнение през 1897 година е било 60 km. При наводнението коритото на реката се измества на изток, с което дължината ѝ се скъсява с 12 km. Преди наводнението реката е протичала на север покрай Лапово и Марково успоредно на Велика Морава, а сега се влива в Морава край Милковия манастир.

Региона по течението на реката също се нарича Лепеница, като тъждествено се подразделя на Горна Лепеница и Долна Лепеница.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лепеница“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.