Лудвик Куба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лудвик Куба
Ludvík Kuba
чешки художник и фолклорист
Паметна плоча на Лудвик Куба в родната му къща.
Паметна плоча на Лудвик Куба в родната му къща.

Роден
Починал
30 ноември 1956 г. (93 г.)
Лудвик Куба в Общомедия

Лудвик Куба (на чешки: Ludvík Kuba) е чешки художник, писател, професор в Академията за изящно изкуство в Прага. Представител е на късния импресионизъм и колекционер на народни песни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лудвик Куба е роден на 16 април 1863 година в Подебради, тогава в Австрийската империя, днес в Чехия. Започва да свири на орган и взима частни уроци от Бохуслав Шнирх и Карел Либшер. Приет е в Академията за изящно изкуство и учи в студиото на Макс Пирнер (1891-93). После учи в парижката Академия „Жулиен“ (1893-95) и в училището на Антон Ажбе в Мюнхен (1895-1904).

Посвещава се на рисуване и събиране на народни песни. Стилът му е повлиян от импресионизма и рисува предимно пейзажи, като най-много обича Южна Бохемия, и портрети (например Йозеф Сватопулк Махар) и натюрморти (например Червени бегонии). Носител е на чешки и международни награди.

Събира песни от славянските страни и издава специален том, наречен „Македонски песни“. Куба изтъква българския характер на „Македонски песни“, с което си навлича омразата на сръбските власти. Член е на Македонския научен институт.[1]

Лудвик Куба умира на 30 ноември 1956 година в Прага.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Куманов, Милен. Македония. Кратък исторически справочник, София, 1993, стр. 132.
     Портал „Македония“         Портал „Македония