Луи-Филип II Орлеански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Луи-Филип II
френски благродник
Луи-Филип II 
Роден: 13 април 1747 г.
Починал: 6 ноември 1793 г. (46 г.)

Луи-Филип-Жозеф Орлеански, херцог на Орлеан (на френски: Louis Philippe Joseph d'Orléans, duc d'Orléans, 13 април 1747 – 6 ноември 1793), е френски принц – представител на орлеанския клон на управляващата френска династия на Бурбоните и баща на френския крал Луи-Филип. Отличава се с либералните си възгледи за промяна на френския социално-политически модел, поради което взима и активно участие в борбата срещу Стария режим по време на революцията от 1789 г. Тогава той се отказва от аристократичната си титла и става известен като Филип Егалите. Въпреки че Филип Орлеански взима участие в съдебния процес срещу братовчед си Луи XVI и гласува за смъртната му присъда, той самият също става жертва на революцията – арестуван е и е гилотиниран по време на якобинския терор.

Луи-Филип е син на Луи-Филип I Орлеански и Луиза-Анриет дьо Бурбон-Конти. Женен е за Луиза-Мари-Аделаид дьо Бурбон. Двамата имат пет деца:

Както по майчина, така и по бащина линия Луи-Филип, наричан само Филип, се пада праправнук на крал Луи XIV чрез дъщеря му Франсоас. Освен това обаче Филип е и прапраправнук по непрекъсната мъжка линия на крал Луи XIII чрез втория му син Филип I Орлеански, поради което Филип е сред кръвните принцове на Франция, чиито имена фигурират в линията на онаследяване на френската корона. Поради тази причина след падането на Бурбонската династия след юлската революция от 1830, короната преминава в ръцете на най-големия му син – Луи-Филип.