Луи-Шарл Орлеански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Луи-Шарл Орлеански
Louis-Charles d'Orléans
френски благородник
Louis Charles d'Orléans (1779-1808), Count of Beaujolais by Charles-François Phelippes.jpg
Луи-Шарл, граф Дьо Божоле
(Посмъртен портрет от Шарл-Франсоа-Филип. 1838, Версай.)
Роден
Починал
30 май 1808 г. (28 г.)
Погребан Свети Йоан Кръстител, Валета, Малта

Религия Католическа църква
Семейство
Род Орлеански дом
Баща Луи-Филип II Орлеански
Майка Луиза-Мари-Аделаид дьо Бурбон
Братя/сестри Антоан-Филип Орлеански
Луи-Филип
Аделаид Орлеанска
Луи-Шарл Орлеански в Общомедия

Луи-Шарл-Алфонс-Леодгард Орлеански, граф Дьо Божоле (на френски: Louis-Charles d'Orlèans; * 17 октомври 1779, † 30 май 1808) е френски благородник, най-малък брат на френския крал Луи-Филип.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Луи-Шарл е роден в Пале Роял на 3 юли 1775. Син е на орлеанския херцог Луи-Филип, който по време на революцията става по-известен като Филип Егалите, и на принцеса Луиза-Мари-Аделаид дьо Бурбон.

След революцията Луи-Шарл не емигрира в чужбина, а остава във Франция, където семейството му се ползва с доверието на новата власт заради активното революционно поведение на орлеанския херцог. През април 1793 г. заедно с баща си и по-големия си брат Антоан Луи-Шарл е арестуван по заповед на якобинците, които изпитват недоверие към всички представители на Бурбоните, и е хвърлен в затвора Сен Жан в Марсилия. През есента Филип Егалите е екзекутиран. В затвора Луи-Шарл и брат му се разболяват от туберкулоза, която по-късно става причина за смъртта и на двамата.

Отървали се като по чудо от гилотината по време на Големия терор, двамата братя са освободени от затвора след падането на Робеспиер по затъпничеството на любовника на майка им – Жак-Мари Рузе, член на съвета на 500-те. През 1796 г. с декрет на Директорията Луи-Шарл и брат му са експулсирани във Филаделфия, САЩ, където френското шарже д'афер им отпуска годишна пенсия от 15 000 франка. Във Филаделфия през 1797 г. Луи-Шарл и Антоан се събират с брат си Луи-Филип и две години братята странстват из Нова Англия и Мисисипи.

През 1797 братята научават, че майка им се намира в Испания, и решават да се върнат в Европа. Корабът им обаче е пленен от англичаните, които ги задържат, но скоро след това ги освобождават и те попадат в Куба. В Хавана тримата прекарват близо година и през 1800 успяват да се доберат до Англия, където се установяват близо до Лондон.

През 1804 г. Луи-Шарл постъпва в Кралския военноморски флот, но влошеното му здраве не му позволява да служи дълго. През 1807 г. туберкулозата убива Антоан. Обезпокоен за здравето и на Луи-Шарл, Луи-Филип го придружава по време на морско пътешествие из Гибралтар, Сицилия и Малта. Здравето на Луи-Шарл обаче е безвъзвратно увредено и той умира на 30 май 1808 г., една нощ след като корабът им акостира в Малта. Погребан е в църквата Свети Йоан Кръстител във Валета.