Мария-Амалия Бурбон-Неаполитанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мария-Амалия
кралица на Франция
Marie-Amélie de Bourbon 1.JPG
Лични данни
Родена 26 април 1782
Казерта, Неаполитанско кралство Неаполитанско кралство
Починала 24 март 1866
Ишър, графство Съри, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Великобритания
Семейство
Брак Луи-Филип, крал на Франция
Династия Бурбони
Баща Фердинанд IV Неаполитански, крал на Двете Сицилии
Майка Мария-Каролина Австрийска
Мария-Амалия в Общомедия
Мария-Амалия Бурбон-Неаполитанска (26 април 1782-24 март 1866), известна и като Мария-Амалия от Двете Сицилии, е неаполитанска и сицилианска принцеса и кралица на Франция – съпруга на френския крал Луи-Филип.

Мария-Амалия е родена в кралския дворец в Казерта, близо до Неапол, на 26 април 1782 г. като Мария Амалия Тереза де Бурбон, пинцеса на Неапол и Сицилия. Тя е дъщеря на неаполитанския крал Фердинанд IV и на австрийската ерцхерцогиня Мария-Каролина Австрийска – дъщеря на австрийската императрица Мария Терезия. Мария-Амалия е племенница на френската кралица Мария-Антоанета.

Мария-Амалия получава добро възпитание в духа на католическите ценности. Майка ѝ полага големи усилия да бъде част от живота на дъщеря си. Отрано Мария-Каролина и сестра ѝ Мария-Антоанета планират евентуален бъдещ брак между Мария-Амалия и дофина на Франция, но ранната кончина на дофина през 1789 проваля плановете на двете сестри.

Драматичните събития около Френската революция остават траен отпечатък в съзнанието на Мария-Амлия. Пъроначално Неаполитанското кралство не се противопоставя на събиятията във Франция, но след отмяната на монархията и екзекуцията на краля и калицата, родителите на Мария-Амалия се присъединяват към Първата антифренска коалиция от 1793. Въпреки че през 1796 е постигнато примирие, през 1798 конфликтът избухва отново и цялото неаполитанско кралско семейство решава да се евакуира на остров Сицилия на борда на един британски кораб. По време на пътуването към Сицилия умира братът на Мария-Амлия Алберто, когото семейството погребва в Палермо малко след пристигането си на острова.

По време на изгнанието си Мария-Амалия се запознава с бъдещия си съпруг – Орлеанския херцог, който също е напуснал дома си в революционна Франция. Бащата на Луи-Филип е гилотиниран по време на Революцията, въпреки че първоначално я подкрепя.

Мария-Амалия и Луи-Филип се женят през 1809, след което Мария-Амалия получава титлата Херцогиня на Орлеан. През 1814 г. тя и съпругът ѝ се установяват във Франция, но отново са принудени да напуснат страната по време на стоте дни на Наполеон. По време на Реставрацията на Бурбоните Мария-Амалия и съпругът ѝ са принудени да се справят с разстроените финанси на семейството, което няма приходи извън издръжката, която получават от Англия. По това време Мария-Амалия и семейството ѝ живеят в Пале Роял, който е обновен в първоначалния си въд, което им струва почти единадесет милиона франка.

През 1830 г. Луи-Филип се възкачва на френския престол след събитията, известни като Юлска революция, а Мария-Амалия е обявена за кралица на Франция. Тя обаче не играе активна роля в политиката на съпруга си. През 1848 г. във Франция избухва нова революция, което принуждава съпруга на Мария-Амалия да абдикира от престола. Кралското семейство емигрира в Англия, а монархията във Франция отново е отменена. В Англия Луи-Филип умира две години по-късно, а Мария-Амалия остава да живее на острова до смъртта си на 24 март 1866.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Мария-Амалия и Луи-Филип имат десет деца: