Аделаид Орлеанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аделаид Орлеанска
Adélaïde d'Orléans
френска принцеса

Родена
Починала
Погребана Франция
Семейство
Род Орлеански дом
Баща Луи-Филип II Орлеански
Майка Луиза-Мари-Аделаид дьо Бурбон
Братя/сестри Луи-Филип
Луи-Шарл Орлеански
Антоан-Филип Орлеански
Аделаид Орлеанска в Общомедия

Луиза-Мари-Аделаид-Йожени Орлеанска (на френски: Louise Marie Adélaïde Eugénie d'Orléans) е френска принцеса, по-малка сестра на френския крал Луи-Филип.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Аделаид е родена в Пале Роял на 23 август 1777 г. Дъщеря е на орлеанския херцог Луи-Филип, който по време на революцията става по-известен като Филип Егалите, и на принцеса Луиза-Мари-Аделаид дьо Бурбон. Има по-голяма сестра близначка Франсоаз, която умира през 1782 г., на четиригодишна възраст. Тя е възпитана според либералните принципи на нейната гувернантка, Стефани Фелисите, графиня дьо Женлис, принципи, които също се превръщат в нейно собствено политическо убеждение. Тя получава отлично, но и много тежко и напрегнато образование; тя се научава да спи на твърдо легло и да става в шест часа всеки ден. Тя е била дълбоко привързана към гувернантката си. Искането на майка й да бъде сменена графиня дьо Женлис, макар и безуспешно, според сведеният, е било причина за голямо безпокойство за самата нея. Обмисляно било да сключи брак с херцога на Ангулем Луи XIX, но плановете са възпрепятствани от кралица Мария-Антоанета. По-късно е било обмисляно да сключи брак с херцога на Бери Чарлз Фердинанд, което също не се осъществява.

По време на Френската революция дьо Женлис я води в радикалния клуб Корделиер. През 1791 г. баща й моли гувернантката да я заведе в Англия за нейната безопасност. Година след това той ги извиква обратно, за да предотврати поставянето на името на Аделаида в списъка на емигрантите. Когато пристигнали обаче, дьо Женлис открива, че Аделаида вече е в списъка и че баща й, чието политическо положение се е влошило, я помоли отново да изведе Аделаида от страната.

Аделаида получава уроци по рисуване от Пиер-Жозеф Редуте и в резултат на това провежда някои високо ценени ботанически изследвания.[1]

Аделаид емигрира от Франция по време на Френската революция през 1792 г., но по-късно се връща и активно спомага за реставрацията на монархията. Оказва силно влияние върху брат си, като го свързва с най-изтъкнатите личности от либералната партия и през 1830 г. го окуражава да приеме кралската корона.

Умира на 31 декември 1847 г., два месеца преди абдикацията на брат ѝ. След смъртта си оставя огромно богатство, което завещава на племенниците си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]