Якобинска диктатура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Якобинската диктатура, известен и като червеният терор (terreur rouge) или терорът на монтанярите (terreur montagnarde), е период от Френската революция, известен с масово преследване на политически противници и голям брой екзекуции. Той продължава от 5 септември 1793 до 27 юли 1794.

През 1793 революцията е изправена пред продоволствени затруднения и множество заплахи отвън и във Франция. На 30 август на сбирка на Якобинския клуб свещеникът Ройер прави предложението: "Поставете терора на дневен ред". Неговият призив става крилат и е пренесен на 5 септември в Конвента.

Арестуването на Робеспиер

Под натиск на санкюлотите и на "бесните" са приети Законът за всеобщия максимум (loi du maximum general) и Законът за подозрителните (loi des suspects). С първия се поставя горна граница на цените и заплатите, а вторият обявява всички врагове на революцията за заподозряни и е насочен срещу "привържениците на тиранството, федерализма и враговете на свободата" (в това число спекулантите). Двата закона отговарят на съществуващото през 1793 г. обществено очакване за наказания и защита на революцията. Органът, определящ наказанията за заподозряните и лихварите става реорганизираният Революционен трибунал (Tribuna revolutionaire). Провеждането на политиката на терор води до засилване на позициите на Комитета за обществено спасение и на кръга около Робеспиер - водача на якобинците. След неуспешни опити за атентати срещу деятели на революцията, арестите и екзекуциите зачестяват.

Големият терор (юни-юли 1794)[редактиране | редактиране на кода]

Периодът между 10 юни (1794) и 27 юли е известен като големия терор ("La Grande Terreur"). Якобинската диктатура завършва с арестуването и екзекутирането на Робеспиер и неговите сподвижници Сен Жуст и Кутон. То става по предложение на група заговорници в Конвента, между които са депутати, страхуващи се да не станат следващите жертви на терора, и представители на умерената буржоазия, желаеща възстановяване на икономическите свободи. По време на якобинската диктатура са екзекутирани 35 до 40 хиляди французи. 85% от тях произхождат от третото съсловие, 8,5 % са аристократи, а 6,5% духовници.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]