Конвент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за Френския конвент. За Американския конвент вижте Конституционен конвент. За Европейския конвент вижте Конвент за бъдещето на Европа.

Конвентът, наричан още Народният конвент, е законодателно събрание през периода на Великата Френска революция от 1789 г.

Конвентът започва дейността си на 10 август 1792 г. след сваляне на монархията. Той обявява създаването на Френска република, а през януари 1793 г. осъжда на смърт краля на Франция Луи XVI. Присъдата е изпълнена на 21 същия месец.

През юни 1793 г. Конвентът приема новата конституция, която обаче не влиза в действие.

Депутатите от Конвента образуват три групировки: жирондисти, якобинци и ”блато”. В историята на Конвента се различават три периода: жирондински, якобински и термидориански.

При якобинците Конвентът става висш орган на якобинската диктатура. По време на правителството на якобинците Конвентът създава Комитет за обществено спасение и Комитет за всеобщата сигурност. Вторият комитет има за цел да се пребори с кризисната обществена ситуация и получава неограничени права, включително и съдебни.

Дейността на Конвента като институция е прекратена от Директорията на 26 октомври 1795 г.