Фригийска шапка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фригийската шапка с трицветнна кoкарда

Фригийската шапка, наричана още Шапка на свободата, е мека шапка с конична форма и с издаден напред връх. Носена е от древното население на Фригия (фриги), които всъщност били тракийско племе и живеели в регион в антична Анатолия.

Фригийската шапка била характерен атрибут и за останалите тракийски племена и балкански народи.

От Античността до норманите[редактиране | редактиране на кода]

Фригийските шапки и гамаши "идентифицират" трите влъхви като "източняци" в мозайките на базилика в Равена, датиращи от 6 век.

В ранната античност, но и в по-късната, фригийската шапка характеризирала предимно траките и това е засвидетелствано от различни епиграфски паметници. Често върху гръцките вази с фригийска шапка на главата е изобразяван троянският герой Парис, като фригийската шапка се е носела не само от фригите, но от останалите тракийски племена. [1] Фригийската шапка отличавала древните западноанатолийци от елините, символизирайки техния негръцки произхо̀д. Римските поети обикновено използвали епитета "фригиец" в значение на троянец. Фригийската шапка може да се види изобразена върху Траяновата колона, издигната в памет на победите на император Траян над даките, а също така и върху Арката на Септимий Север, издигната в чест на победата на римляните над Партия. Македонските, тракийските, дакийските и норманските (12 век) шлемове имат подобна форма, наподобяваща фригийската шапка.

Фригийската шапка носи елинистичен римски синкретизъм, въпреки че прозлиза от персийския бог на спасението Митра. Фригийската шапка е носена по времето на Римската империя от бивши роби, които са били освободени от техните господари, следователно техните потомци са граждани на Рим, затова носенето ѝ е било често израз или културен символ на свободата в древногръцкото и древноримското общество.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

<references>

  1. Траките, Георги Михайлов, Държавно Военно издателство, гр.София, 1972 г.