Луи Франше д'Еспере

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луи Франше д'Еспере
френски офицер
Луи Франше д'Еспере 
Роден: 25 май 1856 г.
Починал: 8 юли 1942 г. (86 г.)

Маршал Луи Феликс Мари Франсоа Франше д'Еспере́ (на френски: Louis Félix Marie François Franchet d’Espérey) е френски висш офицер, командвал силите на Антантата на Балканите в края на Първата световна война.

Франше д'Еспере е роден през 1856 в Алжир, където баща му е на служба като военен. През 1874 постъпва във военното училище в Сен Сир, по-късно участва в различни мисии в Тунис, Тонкин, Пекин и Мароко. През 1914, в началото на Първата световна война, оглавява 1-ви армейски корпус, разположен на Западния фронт край Лил, а по-късно е назначен за командващ 5-та армия.

Един от основните поддръжници на идеята за настъпление на Балканите, през 1918 генерал Франше д'Еспере застава начело на съюзническите сили в региона по време на офанзивата срещу българските позиции в Македония. На 29 септември 1918 подписва с Андрей Ляпчев Солунското примирие, с което България излиза от войната.

През 1920 Франше д'Еспере се оттегля от действителна военна служба, през 1921 е повишен в звание маршал. През 1934 е избран за член на Френската академия. След смъртта му през 1942 е погребан в пантеона на Дома на инвалидите в Париж.

Източници[редактиране | редактиране на кода]