Луи V дьо Конде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луи V дьо Конде
Louis V Joseph de Bourbon-Condé
херцог на Бурбон и Гиз
Louis Joseph de Bourbon, prince de Condé.jpg
Роден
Починал
13 май 1818 г. (81 г.)
ПогребанБазилика „Сен Дени“, Сен Дени, Франция

РелигияКатолическа църква
Arms of Henri de Conde.svg
Семейство
МайкаКаролина фон Хесен-Ротенбург
ПодписSignatur Louis V. Joseph de Bourbon, prince de Condé.PNG
Луи V дьо Конде в Общомедия

Луи V Жозеф дьо Бурбон-Конде (9 август 173613 май 1818) е осми принц Дьо Конде.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е единствения син на принц Луи IV дьо Конде и съпругата му Каролина фон Хесен-Ротенбург. Член е на френското кралско семейство и е един от кръвните принцове в род на Бурбоните, чиито имена са в листата на унаследяване на френската корона.

Принц Дьо Конде

Луи-Жозеф заема важно място в дворцовата йерархия при управлението на Луи XV и Луи XVI. Служи като губернатор на Бургундия и заема генералски чин във френската армия.

След падането на Бастилията през 1789 г. принц Дьо Конде и семейството му емигрират от Франция, за да не споделят съдбата на много от своите френски роднини като кралят и кралицата, станали жертва на големия терор. Принцът се установява в Кобленц, където започва да събира контрареволюционна армия от френски емигранти. Освен внука му, херцог Д'Анген, и братовчед му граф Д'Артоа, войската на принц Дьо Конде привлича и много други френски аристократи, които заемат важни политически постове след реставрацията на Бурбоните във Франция, като херцог Дьо Ришельо и Шатобриан.

Първоначално армията на Конде се бие срещу революционните френски войски рамо до рамо с австрийците, а през 1795, заради тактически различия с австрийците, Дьо Конде се поставя в услугите на англичаните. През 1796 армията на Конде се бие в Швабия, а след сключването на френско-австрийското примирие през 1797 г. се оттегля в Полша, където се сражава на страната на руснаците под командването на Суворов. След оттеглянето на Русия от антифренската коалиция през 1799 г., Конде отново преминава на английска служба и се бие в Бавария. През 1801 г. войската на принца е разпусната и до края на войната той се установява да живее в Англия заедно с втората си съпруга – принцесата на Монако Мария-Катерина ди Бринол-Сале, за която се жени през 1798 г.

След разгрома на Наполеон принц Дьо Конде се завръща във Франция, където отново заема полагащото му се място в кралския двор на Луи XVIII. Умира през 1818 г. и е наследен от сина си Луи-Анри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]