Луна 10

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луна 10
Общи данни
По програма наСССР
Основни изпълнителиКонструкторско бюро Лавочкин
Типкосмическа сонда
Основни целиизследване на Луната
Дата на изстрелване31 март 1966 г.
Байконур
Стартова установкаМълния 8К78М
Маса1582 kg
Орбита/траекторияорбита около Луната
Важни събитиявлизане на орбита около Луната
Продължителност60 дни
Международно означение1966-027A
Оборудване
Луна 10 в Общомедия

Луна 10 е космически апарат, изстрелян от СССР по програмата Луна с цел изследване на Луната. Апаратът е ускорен към Луната след извеждане в околоземна орбита на 31 март 1966 г. Осъществено е влизане в окололунна орбита на 4 април, което представлява първата успешна орбита на небесно тяло.

Оборудването включва гама-спектрометър за енергии от 0,3 до 3 MeV, триосен магнетометър, пизоелектричен микрометеоритен детектор, инструменти за изследване на слънчевата плазма и инфрачервен и радиационен детектор.[1] Изследвано е гравитационното поле на Луната. Апаратът изпраща като аудиосигнал Интернационала[1] по случай 23-тият конгрес на КПСС. Апаратът се захранва от батерии, като функционира в продължение на 460 лунни обиколки и 219 радиосесии, преди контактът да бъде изгубен на 30 май 1966 г.[1]

По време на пътуването към Луната на 1 април е осъществена корекция на курса. В 18:44 ст. време на 4 април апаратът влиза в орбита около Луната, като става първият изкуствен спътник на друго небесно тяло. От основната конструкция, намираща се на 350 x 1000 km с инклинация 71,9° орбита, се отделя 245 килограмов инструментален отсек. На борда се намира комплект от осцилатори, настроени за възпроизвеждане на мелодията на Интернационала. По време на репетиция на 3 април е установено че липсва един тон от мелодията, и е взето тайно решение по време на конгреса да бъде просвирен запис.

Проведени са проучвания от лунна орбита, включващи изследване на лунното магнитно поле и радиационни пояси, както и състава на лунните скали и микрометеоритната активност и радиацията в окололунното пространство. Важно откритие е наличието на области с висока плътност под басейните на лунните морета. Контактът с апарата е изгубен на 30 май 1966 г.

Орбитални параметри[редактиране | редактиране на кода]

Орбитата на апарата е окололунна, с параметри:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Portal:Луна 10
Уикипедия разполага с
Портал:Космически полети