Луна 11

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луна 11
Общи данни
По програма наСССР
Основни изпълнителиКонструкторско бюро Лавочкин
Типкосмическа сонда
Основни целиизследване на Луната
Дата на изстрелване24 август 1966 г.
Байконур[1]
Стартова установкаМълния 8К78М[1]
Маса1640 kg
Орбита/траекторияорбита около Луната
Важни събитиявлизане на орбита около Луната
Продължителност38 дни
Международно означение1966-078A
Оборудване
Луна 11 в Общомедия

Луна 11 е космически апарат, изстрелян от СССР по програмата Луна с цел изследване на Луната. Апаратът е ускорен към Луната след извеждане в околоземна орбита на 24 август 1966 г. Осъществено е влизане в окололунна орбита в 21:49 ст. време на 27 август.

Основните цели на мисията са изучаване на гама и рентгеновите емисии на Луната с цел установяване на нейния химичен състав; наличие на гравитационни аномалии; концентрация на метеоритни потоци в близост до Луната, както и интензивността на радиацията съставена от различни елементарни частици в окололунното пространство.[1]

Осъществени са 137 радиосесии в продължение на 277 орбити около Луната, преди изтощаване на батериите на апарата на 1 октомври 1966 г.[1]

Апаратът е модифицирана версия на Е-6, при която спускаемият модул е заменен с инструментален отсек, с налична камера (подобна на мисията Зонд 3) с цел заснемане на Луната от орбита. По неофициални данни постигнатата разделителна способност е около 15 – 20 m. Не са предадени снимки на Луната поради повреда с един от двигателите поддържащи ориентацията на апарата.

Осъществен е опит за установяване на ефективността на зъбна предавка в условията на вакуум, като подготовка за бъдещите мисии Луноход.

Орбитални параметри[редактиране | редактиране на кода]

Орбитата на апарата е окололунна, с параметри:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г ((en)) Luna – Exploring the Moon (Internet Archive)
Portal:Луна 11
Уикипедия разполага с
Портал:Космически полети