Луна 11

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Луна 11
Общи данни
По програма на Flag of the Soviet Union.svgСССР
Основни изпълнители Flag of the Soviet Union.svgКонструкторско бюро Лавочкин
Тип космическа сонда
Основни цели изследване на Луната
Дата на изстрелване 24 август 1966 г.
Байконур[1]
Стартова установка Мълния 8К78М[1]
Маса 1640 kg
Орбита/траектория орбита около Луната
Важни събития влизане на орбита около Луната
Продължителност 38 дни
Международно означение 1966-078A
Оборудване
* видеокамера
Луна 11 в Общомедия

Луна 11 е космически апарат, изстрелян от СССР по програмата Луна с цел изследване на Луната. Апаратът е ускорен към Луната след извеждане в околоземна орбита на 24 август 1966 г. Осъществено е влизане в окололунна орбита в 21:49 ст. време на 27 август.

Основните цели на мисията са изучаване на гама и рентгеновите емисии на Луната с цел установяване на нейния химичен състав; наличие на гравитационни аномалии; концентрация на метеоритни потоци в близост до Луната, както и интензивността на радиацията съставена от различни елементарни частици в окололунното пространство.[1]

Осъществени са 137 радиосесии в продължение на 277 орбити около Луната, преди изтощаване на батериите на апарата на 1 октомври 1966 г.[1]

Апаратът е модифицирана версия на Е-6, при която спускаемият модул е заменен с инструментален отсек, с налична камера (подобна на мисията Зонд 3) с цел заснемане на Луната от орбита. По неофициални данни постигнатата разделителна способност е около 15 – 20 m. Не са предадени снимки на Луната поради повреда с един от двигателите поддържащи ориентацията на апарата.

Осъществен е опит за установяване на ефективността на зъбна предавка в условията на вакуум, като подготовка за бъдещите мисии Луноход.

Орбитални параметри[редактиране | редактиране на кода]

Орбитата на апарата е окололунна, с параметри:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Portal:Луна 11
Уикипедия разполага с
Портал:Космически полети