Магнолиеви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Магнолиеви
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Магнолииди (magnoliids)
разред:Магнолиецветни (Magnoliales)
семейство:Магнолиеви (Magnoliaceae)
Научно наименование
Juss., 1789
Синоними
  • Liriodendraceae F.A.Barkley, 1975
Обхват на вкаменелости
Магнолиеви в Общомедия
[ редактиране ]

Магнолиеви (Magnoliaceae) е семейство покритосеменни растения от разред Magnoliales. То включва около 225 вида дървета и храсти, разделени в 7 рода и разпространение в източната част на Северна Америка, Мексико, Централна Америка, Антилските острови, тропическите области на Южна Америка, южната и източната част на Индия, Югоизточна и Източна Азия.

За разлика от повечето покритосеменни, при които частите на цвета са разположени в пръстени, при магнолиевите тичинките и плодниците са разположени в спирали. При много видове чашелистчетата и венчелистчетата не са добре обособени. Цветовете са двуполови с удължено цветно легло, по което са разположени многобройните плодници. Семената са големи, с месеста обвивка и червен до оранжев цвят. Повечето видове се опрашват от бръмбари и разпространяват семената си чрез птици. При дървото лале (Liriodendron) опрашването е от пчели, а разпространението на семената - от вятъра.

Магнолиевите нямат голямо стопанско значение. Много видове се използват като декоративни дървета и храсти, а от някои дървесни видове се произвежда висококачествен дървен материал. Екстракт от цветовете на Magnolia officinalis се използва за медицински цели.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Подсемейство Magnolioideae
Подсемейство Liriodendroidae
  • Род Liriodendron (2 вида) – Лирово дърво