Магнолиеви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Магнолиеви
Sweetbay1082.jpg
Liriodendron tulipifera JPG01.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Magnoliales
семейство: Magnoliaceae Магнолиеви
Научно наименование
Уикивидове Magnoliaceae
Juss., 1789 г.
Родове
Подсемейство Magnolioideae
Подсемейство Liriodendroidae
Магнолиеви в Общомедия

Магнолиеви (Magnoliaceae) е семейство покритосеменни растения от разред Magnoliales. То включва около 225 вида дървета и храсти, разделени в 7 рода и разпространение в източната част на Северна Америка, Мексико, Централна Америка, Антилските острови, тропическите области на Южна Америка, южната и източната част на Индия, Югоизточна и Източна Азия.

За разлика от повечето покритосеменни, при които частите на цвета са разположени в пръстени, при магнолиевите тичинките и плодниците са разположени в спирали. При много видове чашелистчетата и венчелистчетата не са добре обособени. Цветовете са двуполови с удължено цветно легло, по което са разположени многобройните плодници. Семената са големи, с месеста обвивка и червен до оранжев цвят. Повечето видове се опрашват от бръмбари и разпространяват семената си чрез птици. При дървото лале (Liriodendron) опрашването е от пчели, а разпространението на семената - от вятъра.

Магнолиевите нямат голямо стопанско значение. Много видове се използват като декоративни дървета и храсти, а от някои дървесни видове се произвежда висококачествен дървен материал. Екстракт от цветовете на Magnolia officinalis се използва за медицински цели.