Мал хатун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мал хатун
валиде султан
Родена
Починала
1324 г.

Религияислям
Семейство
СъпругОсман I
ДецаОрхан I
Мал хатун в Общомедия

Рабия Бала Мал хатун (на турски: Mal Hâtun), също Малхун хатун и Мала хатун, е съпругата на първия османски владетел и основател на Османската империя Осман I и майка на неговия син и наследник Орхан I и Алаеддин паша.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Единствените достоверни източници, от които се черпи информация за живота ѝ, са дарителските документи за създаваните вакъфи. В един такъв документ от 1324 г., написан на персийски език, се споменават членове на семейството на Осман I, сред които и Мал хатун, посочена като дъщеря на Юмер бей. Според историка Лесли Пиърс неговата титла бей указва за високия му статус.


Мал хатун е персонаж от „Сънищата на Осман“, легенда за живота на основателя на Османската империя, разказана за първи път 150 години след смъртта му. В тази легенда Мал хатун е обявена за дъщеря на влиятелния шейх Едебали[3] като се смята, че за нейния персонаж са използвани образите на две исторически личности – действителната Мал хатун и дъщерята на шейха Едебали. Историята за голямата любов на Осман към Мал хатун е любима тема на османските автори, които придават голямо значение на мита за живота на Осман I.

Източници[редактиране | редактиране на кода]