Марк Вебер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марк Вебер
американски историк ревизионист
Роден

Образование Илинойски университет
Мюнхенски университет
Научна дейност
Област История
Образование Портландски университет

Марк Вебер (на английски: Mark Weber) е американски историк-ревизионист, който от 2000 г. е директор на Института за исторически преглед (на английски: Institute for historical review)[1][2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Марк Вебер завършва йезуитския колеж в Портланд в 1969 г.

Изучава история в Илинойския университет (Чикаго) и в Мюнхенския университет. Получава от Портландския университет бакалавърска степен по история с отличен. Дипломира се като магистър по история в Университета в Индиана в Блумингтън, където започва работа като преподавател по история след получаването на степен магистър по европейска история през 1977 г.[2].

Автор е на много обзорни статии, очерци, есета и други материали в периодични издания, с които засяга исторически, политически и социални проблеми, и в частност въпроси, свързани с европейската история. Вебер е чест гост на различни ток- и радиошоута, появява се често по телевизиите, както в националния американски ефир в популярните предавания „Hannity and Colmes“ и „Montel Williams“. Редица негови авторски материали излизат и в чужбина – във Великобритания, Германия, Швеция, Ливан, Иран, Южна Африка и други страни. [1].

През март 1988 г. в продължение на пет дни дава показания по „окончателното решение“ и въпроса за Холокоста в хода на съдебна спогодба в Окръжния съд в Торонто. [2][3].

Вебер пътува много – най-вече в Европа и Магреб. В продължение на две и половина години пребивава в Мюнхен и Бон, както и в Гана, където преподава английски език, история и география в средно училище. [1].

От 1978 по 1983 г. провежда широко исторически изследване в Националния архив и Библиотеката на Конгреса на САЩ относно германската политика по еврейския въпрос през Втората световна война и въобще по въпроса за Холокоста. След 1983 г. Вебер има над 100 авторски публикации по тази тематика.

От началото на 1991 г. Вебер живее в Южна Калифорния, постъпвайки на работа в Института за исторически преглед, като от април 1992 до декември 2000 г. е редактор на известното списание „Journal of Historical Review“, издавано от института шест пъти годишно или веднъж на два месеца. [2].

Вебер е семеен с две дъщери и син.[2].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Статии[редактиране | редактиране на кода]

Рецензии[редактиране | редактиране на кода]

  • „Auschwitz: Technique and Operation of the Gas Chambers“, The Journal of Historical Review, vol. 10, no. 2, pp. 231-237 (рец. за Jean-Claude Pressac. Preface by Beate and Serge Klarsfeld. New York: Beate Klarsfeld Foundation, 1989. ((en))

Интервюта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Видео[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]