Марк Вебер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марк Вебер
американски историк ревизионист
Роден

Учил в Илинойски университет
Мюнхенски университет
Научна дейност
Област История
Работил в Институт за преразглеждане на историята

Марк Вебер (на английски: Mark Weber) е американски историк-ревизионист, който от 2000 г. е директор на Института за исторически преглед (на английски: Institute for historical review)[1][2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Марк Вебер завършва йезуитския колеж в Портланд в 1969 г.

Изучава история в Илинойския университет (Чикаго) и в Мюнхенския университет. Получава от Портландския университет бакалавърска степен по история с отличен. Дипломира се като магистър по история в Университета в Индиана в Блумингтън, където започва работа като преподавател по история след получаването на степен магистър по европейска история през 1977 г.[2].

Автор е на много обзорни статии, очерци, есета и други материали в периодични издания, с които засяга исторически, политически и социални проблеми, и в частност въпроси, свързани с европейската история. Вебер е чест гост на различни ток- и радиошоута, появява се често по телевизиите, както в националния американски ефир в популярните предавания „Hannity and Colmes“ и „Montel Williams“. Редица негови авторски материали излизат и в чужбина – във Великобритания, Германия, Швеция, Ливан, Иран, Южна Африка и други страни. [1].

През март 1988 г. в продължение на пет дни дава показания по „окончателното решение“ и въпроса за Холокоста в хода на съдебна спогодба в Окръжния съд в Торонто. [2][3].

Вебер пътува много – най-вече в Европа и Магреб. В продължение на две и половина години пребивава в Мюнхен и Бон, както и в Гана, където преподава английски език, история и география в средно училище. [1].

От 1978 по 1983 г. провежда широко исторически изследване в Националния архив и Библиотеката на Конгреса на САЩ относно германската политика по еврейския въпрос през Втората световна война и въобще по въпроса за Холокоста. След 1983 г. Вебер има над 100 авторски публикации по тази тематика.

От началото на 1991 г. Вебер живее в Южна Калифорния, постъпвайки на работа в Института за исторически преглед, като от април 1992 до декември 2000 г. е редактор на известното списание „Journal of Historical Review“, издавано от института шест пъти годишно или веднъж на два месеца. [2].

Вебер е семеен с две дъщери и син.[2].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Статии[редактиране | редактиране на кода]

Рецензии[редактиране | редактиране на кода]

  • „Auschwitz: Technique and Operation of the Gas Chambers“, The Journal of Historical Review, vol. 10, no. 2, pp. 231-237 (рец. за Jean-Claude Pressac. Preface by Beate and Serge Klarsfeld. New York: Beate Klarsfeld Foundation, 1989. ((en))

Интервюта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Видео[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]