Мартин Гарднър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мартин Гарднър
американски математик и популяризатор на науката

Роден
Починал
22 май 2010 г. (95 г.)
Научна дейност
Област Математика

Уебсайт http://www.g4g4.com/
Мартин Гарднър в Общомедия

Мартин Гарднър (на английски: Martin Gardner) е американски математик и популяризатор на науката, специализирал в областта на забавната математика, но с интереси и в илюзионното изкуство, псевдонауката, литературата (особено творбите на Луис Карол), философията, научния скептицизъм и религията. От 1956 до 1981 година поддържа колонката „Математически игри“ („Mathematical Games“) в списанието Scientific American; автор е на повече от 70 книги. Колкото и да е куриозно, Гарднър никога не е учил математика след гимназията и е имал проблеми с анализа.

През 1956 година той е редактор на детското списание „Хъмпти Дъмпти“, когато изпраща в „Scientific American“ своя статия за флексагоните и в отговор получава покана от издателя на списанието да започне редовна колонка за забавна математика. За периода на съществуването си рубриката представя пред широката аудиория множество теми, сред които и:

и много математически и логически игри.

Много от статиите му в рубриката „Математически игри“ са събрани в книги, първата от които „Mathematical Puzzles and Diversions“ е публикувана през 1956 година.

През 1981 година, Гарднър напуска „Scientific American“ и на негово място Дъглас Хофщетер започва да води рубрика озаглавена „Metamagical Themas“ (анаграма на „Mathematical Games“). Гарднър се отдава на литературни изследвания и на актуализиране на някои от по-старите си книги, като например „Origami, Eleusis, and the Soma Cube“, издадена през 2008 година.

За кратко в края на 1970-те и началото на 1980-те Гарднър води колонка и за научно-популярното списание на Айзък Азимов „Science Fiction“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Martin Gardner“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.