Мартин Минчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мартин Минчев
български инженер

Роден
14 август 1962 година (60 г.)

Учил вТехнически университет - София
Техника
ОбластЕлектроника
Работил вЕдмънтън, Калгари, Тексас

Мартин Павлов Минчев (Martin P. Mintchev) е български инженер и експериментален хирург.

Понастоящем е професор и ръководител на катедра „Инженерство“ в университета „Хауърд Пейн“ в Тексас, САЩ. Работил е и като редовен хабилитиран професор по „Електроника“ в Университета на Калгари, Канада и външен професор по „Експериментална хирургия“ в Университета на Алберта в Едмънтън, Канада, директор на Лабораторията по нискочестотни инструменти в Университета на Калгари (1997 – 2020).

Завършва Електронна техника в Техническия университет, София през 1987 г. със специализация Медицинска и ядрена електроника. През 1994 г. защищава докторат по електроинженерство в Университета на Алберта, Канада под ръководството на проф. Джак Кингма (Y. Jack Kingma). През същата година се обучава по експериментална хирургия в Хирургическия медицински научен институт в Едмънтън под ръководството на проф. Кенет Боуес (Kenneth L. Bowes), а през 2001 г. (на 38-годишна възраст) става редовен хабилитиран професор в Университета на Калгари, където в момента е почетен професор.

Автор е на стотици статии във водещи световни научни списания и конференции, и на десетки патентовани изобретения в областта на биомедицината и медицинската електроника. Научните му публикации са широко цитирани от международните научни среди (Hirsch index > 30, и над 3000 външни цитата).

През 2007 г. за особено значим принос в областта на разработката на биомедицински инструменти е избран за Fellow на Американския институт за медицинско и биологично инженерство, Вашингтон, САЩ. Той е старши член на IEEE, член на Американската гастроентерологична асоциация, почетен лектор на IEEE (2010 – 2011 г.). Бил е член на комисиите по оценка на научни грантове на Националната фондация за наука (САЩ) и на Научния съвет по естествени науки и инженерство (Канада).

Носител е на най-високите награди за преподаване и научна дейност на Университета на Калгари, Алберта, Канада. Интервюиран е от някои от най-големите телевизии и радиостанции в света като CTV, Global TV, CBC, NPR, UPI и др. Статии за научните му разработки са публикувани в много вестници и списания по света, вкл. Los Angeles Times, Chicago Tribune, Bloomberg Businessweek, The Globe and Mail, и др. Бил е гост-лектор в много университети и научни форуми по света. Проф. Минчев е рецензент на две от най-авторитетните книги по история на България с автор проф. Ричард Крамптън и на други исторически анализи свързани с България. Правнук е на Александър Найденович, един от основоположниците на българската фармация, фармакология и токсикология.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]