Масови безредици в Гърция (2008)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фотографии от местата на събитията в Атина.

Масови безредици в Гърция – ожесточени сблъсъци между ляворадикални групи от младежи и отрядите на полицията със специално предназначение.

История[редактиране | редактиране на кода]

Безредиците избухват в Атина на 7 декември 2008 г. В тях пострадват 21 човека, от които 13 полицаи. Формален повод за сблъсъците става убийството от специалните отряди на 15-годишното момче Александрос Григоропулос, празнувал именния ден на свой приятел в атинския район Екзархия. По мнение на социолози, основната причина, която е катализирала общественото недоволство са станали неолибералните реформи в страната.[1]

По заявление на полицията, група младежи се опитали да замерят патрулна кола с бомба, а стоящите в автомобила полицаи са произвели няколко изстрела с цел самозащита.[2] [3] Съгласно показания на свидетели, потвърдени с видеозаписи, младежите не са се опитвали да нанесат вреди на полицаите, а само са викали обиди и лозунги (убитото момче се е намирало на разстояние от 50 м). В същото време очевидци съобщават, че полицаят явно се е опитвал да застреля младежа.

Лявата общественост се възбужда от видеозаписите от мястото на събитието, бързо разпространявайки ги в Интернет.[4] Видеозаписите показват, че изстрелите са произведени без провокация.

Мястото на убийството на Александрос Григоропулос.

На следващия ден са регистрирани размирици и в други градове (Солун, Гюмюрджина, Трикала, Ханя и Янина), по време на които представители на радикалната младеж, по призива на групировката „Обединение на антикапиталистическите леви“[5], трошат и палят със запалителни смеси автомобили, магазини и помещения на банки.[6][7] Началникът на полицията Прокопис Павлопулос подава оставка, но министър-председателят Константинос Караманлис не я приема.[8] Протестни действия се провеждат също пред оградите на гръцките посолства в Берлин и Лондон.[9][10] В размириците на 8 декември пострадват 22-ма човека, от които 12 полицаи.

На следващия ден прекъсват работа учебните заведения, като преподавателите във вузовете обявяват тридневна стачка.

Инцидентът със стрелбата[редактиране | редактиране на кода]

Бунтовници в Гюмюрджина.

Вечерта група млади анархисти празнуват в квартала на Атина Екзархия. Според различни данни те обиждали полицаите и ги замеряли с бутилки със запалителна смес. В резултат на това полицаите изстрелват няколко предупредителни изстрела – един във въздуха, а другия по посока на улицата. По резултати на балистичната експертиза е установено, че куршумът рикошира и попада в студента – анархист Александрос Григоропулос. Бързото разпространение на видеото в медиите предизвика излизане по улиците на радикални ученици и студенти, които предизвикват едни от най-големите размирици в Гърция през последните десет години.

Полицаите са поставени под защита от многото анархисти, които превръщат квартали на Атина и редица други градове в ожесточени бойни полета.

Гвардията използва сълзотворен газ и водни оръдия. Полицията в Гърция не може да влиза в университетите, така че те се превръщат в доставни бази и скривалища за анархистите.

Война по улиците[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение на инцидентите в Атина

На 7 септември са унищожени 38 автомобила, 13 полицаи получават наранявания в различна степен, арестувани са 22-ма участника в протестите.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Предисторията на противопоставяне на младежите срещу полицията датира от 70-те години, когато през 1973 г. студентите от Националната мецовска политехника в Атина въстават срещу хунтата на черните полковници поддържани от САЩ. На 14 ноември 1973 г. избухва студентска стачка известна с името (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι).

През 1985 г. при честване на годишнина от тези събития загива демонстрант. През 1999 г. и 2003 г. в Гърция също избухват масови безпорядъци с участието на антиглобалисти по време на посещението на Бил Клинтън и срещата във върховете на Евросъюза в Солун.[11]

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

На 10 декември, сряда протестите на младежите са подкрепени от профсъюзите, в страната е обявена общонационална стачка, по време на която икономическите искания са допълнени с ултиматум за оставка на правителството. Нападенията на анархистите срещу полицейските участъци стават постоянна практика.

Акции на анархистите и левите радикали зад граница[редактиране | редактиране на кода]

Гръцките студенти в Берлин превземат посолството на Гърция на втората седмица от демонстрациите в Гърция. Акции на анархистите са проведени в цяла Западна и Северна Европа, като са подкрепени от студентите от други националности.

Несанкционирана акция на солидарност преминава и в Русия, като анархистите обръщат автомобили по улиците. Неизвестни хвърлят „коктейл Молотов“ в гръцкото посолство в Москва.

В София също има протести на солидарност.

Нови безредици[редактиране | редактиране на кода]

На 6 декември 2009 г., в годишнината от убийството на Александрос Григоропулос, в Гърция започват нови размирици.[12] Над 300 демонстранти излизат по улиците на Атина, независимо от присъствието на полицейски кордони от над 10 хиляди полицаи. По време на стълкновенията са ранени седем човека.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]