Матрим Каутон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Матрим Каутон
герой на Робърт Джордан
от Колелото на времето
Характеристики
Асоциации Емондово поле

Матрим „Мат“ Каутон е един от героите в Колелото на Времето фентъзи серия от Робърт Джордан. Много от неговите промени в историята рефлектират силно с историята на Нордическия бог Один.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Мат има жилаво тяло, кестенява коса и кафяви очи. Висок е около 190 см и тежи 90 килограма. (Описан от Робърт Джордан).

Младост[редактиране | редактиране на кода]

Мат е нещо като черна овца в Емондово поле. Въпреки че той Ранд ал-Тор и Перин Айбара често се забъркват в неприятности, Мат по принцип е силата която ги тласка към тях. Шегаджия и лудетина, той може да бъде много забавен и очарователен с жените и хората с власт, стига да иска и е върл привърженик на пиенето и хазарта. Също така обича да псува честичко. Когато заминава в Нощта на Бел Тин, заедно с приятелите си, Моарейн и Лан, Мат научава че той, Ранд и Перин са та'вирен – хора около които Шарката се заплита, настройвайки света според нуждите ѝ. По време на тяхното пътуване, те спират в Шадар Логот за да избягат от тролоците, които ги преследват. Докато тримата се разхождат из града, алчността на Мат взима връх и той взима един кинжал с голям червен рубин от съкровищницата на Мордет, зъл дух останал в града след разрухата му. Мат не знае че всичко в този прокълнат град е омърсено, дори песъчинките по земята.

Опетнен[редактиране | редактиране на кода]

По-късно в Шиенар, Фал Дара, Падан Фейн открадва Рога на Валийр и кинжала на Мат, той самия обзет от злото на Шадар Логот. Мат се нуждае от кинжала, за да може да се освободи от злото и да оцелее докато Айез Седай го излекуват. Той пътува с Ранд, Перин, Верин Матуин, Лоиал и лорд Ингтар и група шиенарци до Фалме, водени от хващача на крадци Хюрин. По пътя той научава че Ранд е Преродения Дракон и се отчуждава от стария си приятел. Във Фалме, който ще бъде превзет от Сеанчанците той надува Рога на Валийр, който успяват да намерят при един Сеанчански командир – лорд Тюрак. С надуването на Рога, той призовава мъртвите герои от легендите да се сражават на негова страна в битката (но само след като Преродения Дракон ги предвожда). Така Мат се обвързва с Рога, той няма да послужи на никой друг, докато Мат е жив. Отредено е да надуе Рога в Тармон Гай'дон. Мат пътува до Тар Валон, заедно с Верин, Нинив ал'Мийра и Елейн Траканд. Когато до стига до Бялата Кула той е почти мъртъв от покварата на кинжала, но Айез Седай пробиват връзката между двамата, въпреки че Мат за малко да умре по време на Церенето. Когато се буди, той открива че има много пропуски и дупки в паметта си.

Смърт и Възраждане[редактиране | редактиране на кода]

Той напуска Тар Валон скоро след излекуването си и отива с Том Мерилин до Кемлин, където трябва да занесе писмо от Елейн до майка ѝ – Мургейз, кралицата на Андор. Той случайно дочува Рахвин, маскиран като лорд Гебрил, който заговорничи за убийството на Елейн, Егвийн и Нинив в Тийр. Той и Том се отправят за Тийр, помагайки на Ранд да го превземе, заедно с Джулийн, тамошен ловец на крадци. Мат, бродейки из Камъка и по точно мазето където са складирани ангреали и тер-ангреали, заедно с други вероятни предмети на Силата, успява да влезе пред червена, каменна врата тер-ангреал която го завежда в страната на Аелфините, змиеподобни същества с пророчески сили. Те му предсказват че той ще: 1. Ще умре и ще живее още веднъж, като част от това което е бил 2. Ще се ожени за Щерката на Деветте Луни и 3. Ще се откаже от половината светлина на света, за да го спаси. Оказва че по това време в Тер-Агреала са били и Моарейн и Ранд и това е предизвикало натоварване, заради двамата тавирени вътре. Малко странно за самия Мат той отива в Руйдийн заедно с Ранд, Егвийн, Моарейн и Лан, както и няколко десетки айилци.

В долината на Руийдийн, докато Ранд е зает с разкриването на неговото Айилско наследство Мат открива друга червена каменна врата, която го води в страната на Еелфините, лисицоподобни същества. Той иска да получи още отговори, затова щом Еелфините му казват да каже желанията си той не си губи времето а иска: 1. Дупките в паметта му да се запълнят 2. Да бъде свободен от Единствената Сила и 3. Да се върне в Руйдийн. Всичко това се изпълнява – паметта му се пълни със спомени на древни пълководци и тяхното военно и културно познание, има медальон с лисича глава, чието око е във формата на древния символ на Айез Седай и което го пази от Единствената Сила, и е открит от Ранд обесен на едно черно копие с връх като меч, разположено между два от клоните на Авендесора, дървото на живота. Ранд успява да спаси Мат, но белега от обесването му остава на врата и до днес. Мат също така решава да запази копието, всъщност нагината – оръжие, наричано ашандрей на Древния език, то става негова запазена марка оттогава насетне.

Генерал[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че проявява значителна неохота да бъде войн, Мат e ненадминат генерал, заради древните му спомени. Той си спомня битки и стратегии, работещи от векове. Също така е невероятен късметлия. Особено на зарове, където печели почти винаги.

Бандата на Червената Ръка[редактиране | редактиране на кода]

Точно преди битката при Кайриен срещу Шайдо, Мат се опитва да избяга от компанията на Ранд завинаги, но късмета, шанса и алармиращото чувство за отговорност го вкарват неумолимо и бързо в битката и накрая той лично убива Куладин, водача на Шайдо и помага за победата на Преродения Дракон. Мат също така се сдобива с верността на стотици войници, които биха го последвали до Ямата на Ористта ако той ги води. Тази нова армия се нарича Шен ан Калхар, Бандата на Червената ръка, верни лично на Мат, смятащи че с неговия късмет, не могат да бъдат победени.

След отпътуването му за Ебу Дар и заниманията му там, Бандата значително нараства на брой, удвоена от неговия верен генерал Талманес. Достига близо 30 000 мъже.

Щерката на Деветте Луни[редактиране | редактиране на кода]

Мат отива в Алтараския град Ебу Дар с Елейн, Нинив и Авиенда. Кралица Тилин е очарована от компанията на Мат, въпреки че чувството не е точно споделено. Той бяга от Ебу Дар, след като Сеанчанците го превземат, заедно с Том, Егеанин и Бейл Домон. Той успява да вземе с него като заложник Върховната Лейди Тюон и нейната прислужница – Селусия, като късно разбира че тя е Щерката на Деветте Луни, жената за която ще се ожени. Мат и компанията му, включваща Том, остатъците от Бандата, Егеанин и Бейл, Тюон, Селусия, Олвер – грозновато хлапе, Ноал – дребен съсухрен старец, Три Айез Седай и двамата им стражници, както и три Сул-Дам избягват от Сеанчанците с Позорището на Валан Лука, а по време на пътуването Мат започва да ухажва Тюон, приемайки най-накрая съдбата си. Те най-накрая се женят в края на Нож от блянове и Мат става Принц на Гарваните.

Важност[редактиране | редактиране на кода]

Ранд може да е централния персонаж в историята, но Мат и Перин са също така значими. Те имат важна роля в битката срещу Сянката и не бива да бъдат подценявани.

Мат прави серия от интересни неща през отделните си приключения, далеч от Ранд, като открива заедно с Алудра барута и фойерверките и тяхното използване за оръжия. Също така в Нож от блянове, той се заклева, заедно с Том и Ноал, да освободи Моарейн, която не е мъртва, а затворена в Кулата Генджей.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи