Авиенда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Авиенда
героиня на Робърт Джордан
от Колелото на времето
Характеристики
Асоциации Аийл, Дева на копието, Единствената сила
Първа поява Прероденият Дракон

Авиенда (на английски: Aviendha) от септата Девет долини на Таардад Аийл е една от главните героини във фентъзи-поредицата „Колелото на времето“ от Робърт Джордан.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тя е висока, красива и със синьо-зелени очи. Нейната червеникава коса е първоначално къса с опашка, а сега е без опашка. Висока е около 175 см.

Дева на копието[редактиране | редактиране на кода]

В началото на историята Авиенда е аийлска Дева на копието – жена-войн, омъжена за своето оръжие. Тя е от септата Девет долини на клана Таардад Аийл. Авиенда е една от аийлците, които прекосяват Гръбнака на света, за да търсят аийлския вожд на вождовете „Този, който идва със зората“ (Ранд ал-Тор). Аийлците помагат на Егвийн ал-Вийр, Елейн Траканд и Нинив ал-Мийра по пътя си и попадат в Камъка на Тийр, където Ранд взима Каландор, който представлява кристален меч и мощен ша'ангреал. Там Авиенда се сприятелява още повече с трите жени, и особено с Егвийн и Елейн, които тя започва да нарича нейни „почтисестри“ според обичаите на Аийл.

Към Руидийн[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че с удоволствие би придружила Елейн и Нинив до Танчико в преследването на Черната Аджа, Авиенда е призована обратно в Руидийн в Аийлската пустош поради неизвестни причини. Тя обещава на Елейн да пази Ранд от жени и отпътува в компанията на Ранд, Моарейн и Лан. В Руидийн се разбира, че Авиенда е призована, тъй като може да прелива и ще бъде обучена за Мъдра. Тя е приблизително толкова силна в Единствената сила, колкото Елейн и Егвийн, което я прави една от най-силните живи преливащи жени.

С Ранд ал-Тор[редактиране | редактиране на кода]

В Руидийн Авиенда разбира, че съдбата ѝ е да се влюби в Ранд, което би нарушило обещанието ѝ към Елейн. Авиенда обвинява Ранд за това и внезапно става враждебна към него, което го озадачава. Ситуацията се влошава, когато аийлските Мъдри заръчват на Авиенда да обучава Ранд в техните обичаи. Един ден Ранд случайно я вижда, когато тя се къпе гола. Изпаднала в паника, тя отваря портал към другия край на света и побягва в снежна виелица. Ранд осъзнава, че тя няма да оцелее дълго без дрехи в такъв студ. Той взима бързо одеяла и я последва. След като я измъква от една река, двамата правят любов.

Скорошни събития[редактиране | редактиране на кода]

По време на битката с Рахвин Авиенда е убита. Ранд използва гибелен плам, за да го убие скоро след това, което премахва нишката му в Шарката достатъчно назад във времето, за да се възкреси Авиенда. След тези премеждия Ранд отпраща Авиенда в компанията на Мат, за да не пострада в негово присъствие. След като пристигат в Салидар, Авиенда се съгласява да придружи Елейн и Нинив до Ебу Дар и помага при използването на Купата на ветровете. Завръщайки се в Кемлин, Авиенда, заедно с Елейн и Мин, обвързва Ранд като Стражник. В Нож от блянове Авиенда е взета от Кемлин от Мъдрите, за да продължи своето чиракуване, после отпътува към Арад Доман с останалите от Таардад Аийл.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи