Ал'Лан Мандрагоран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ал'Лан Мандрагоран
герой на Робърт Джордан
от Колелото на времето
Характеристики
АсоциацииМалкиер, Стражник
Първа появаОкото на света

ал'Лан Мандрагоран (на английски: al'Lan Mandragoran) е един от главните герои в поредицата „Колелото на времето“ на Робърт Джордан. Неговата роля напомня за Арагорн от „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин

Джордан описва героя си така: „Лан е просто мъжът, който аз винаги съм искал да бъда.“

Ал'Лан Мандрагоран е последният жив наследник на кралската династия на Малкиер. Кралството му е било унищожено от Сянката, когато е бил още бебе. Лан често е описван като мъж с лице от камък и студени сини очи. Малцина могат да го победят в битка. Неговият символ, символът на кралете на Малкиер, е златен жерав.

Той е некоронованият крал на Малкиер, на Седемте кули, погълнати от разрастващата се Погибел. Още с раждането си е бил отнесен от 20 приближени на баща му, краля на Малкиер, за да го спасят и обучат. Той расте под строгия надзор на Букама, последният жив от двадесетимата мъже, изпратени с него. По времето на Айилската война той се запознава с току-що издигнатата в Айез Седай Моарейн Дамодред и с течение на обстоятелствата става неин Стражник. След години случайно се запознава с Нинив ал-Мийра, селската Премъдра, и двамата се влюбват един в друг, но поради връзката на Лан с Моарейн и дълга му към нея, а и нежеланието му да даде за сватбен подарък на Нинив вдовическо венчило, те дълго време са разделени.