Направо към съдържанието

Мелитон Кантария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелитон Кантария
მელიტონ ქანთარია
съветски военен

Роден
Джвари, Грузия
Починал
ПогребанГрузия

ПартияКПСС
НаградиЧервено знаме
Орден „Ленин“
Герой на Съветския съюз
Мелитон Кантария в Общомедия

Мелитон Варламович Кантария (на грузински: მელიტონ ქანთარია, на руски: Мелитон Варламович Кантария) е етнически мегрел, известен червеноармеец (разузнавач, сержант), после абхазки и грузински политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в село (дн. град) Джвари в Грузия на 5 октомври 1920 г. Работи в местния колхоз до призоваването му в Червената армия през 1940 г.

Участва във Втората световна война от декември 1941 г. Разузнавач е в 756-и стрелкови полк от 150-а стрелкова дивизия от 3-та ударна армия от I беларуски фронт.

Знаме на победата[редактиране | редактиране на кода]

По заповед на лейтенант Алексей Берест сержант Михаил Егоров и младши сержант Кантария забиват Знамето на победата на покрива на Райхстага по време на битката за Берлин.

В сградата на Райсхтага са се укрепили германски войници, по-голяма част от които са елитни СС бойци, отбраняват се ожесточено. Когато до Райхстага остават 80 – 100 метра, сержант Егоров, младши сержант Кантария и лейтенант Алексей Берест пропълзяват в зданието и развяват Червеното знаме от етажите на сградата. Въодушевени от това, червеноармейците стремително атакуват противника и нахлуват в Райхстага. Сражават се за всеки етаж, всяка стая. Червеното знаме е поставено на купола на зданието на 1 май. То е обявено за официалното Знаме на победата.

След войната[редактиране | редактиране на кода]

След демобилизирането му (1946) се връща в родния си край, работи в колхоз.

Става директор на магазин в Сухуми, столицата на Абхазия. Избран е за депутат във Върховния съвет на Абхазката АССР.

После живее в гр. Очамчира. Става депутат във Върховния съвет на Грузинската ССР.

Принуден е да напусне родината си по време на абхазко-грузинския конфликт през септември 1993 г. Установява се в Москва, където скоро почива.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР е награден със званието „Герой на Съветския съюз“ и орден „Ленин“ (1946).

Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Берлин“ (1965), но му е отнето (1992) след присъединяването на ГДР към ФРГ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь. Т.1. М., Воениздат, 1987.
  • Егоров и Кантария. А третий лишний?, сайт в. Российской газеты