Мелитон Кантария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелитон Кантария
მელიტონ ქანთარია
съветски военен
Meliton Kantaria - Jvari, Samegrelo, Georgia - 6 April 2013.jpg
Роден
Джвари, Грузия
Починал
ПогребанГрузия

ПартияКПСС
НаградиЧервено знаме
Орден „Ленин“
Герой на Съветския съюз
Мелитон Кантария в Общомедия

Мелитон Варламович Кантария (на грузински език: მელიტონ ქანთარია, на руски: Мелитон Варламович Кантария) е грузински съветски червеноармеец, сержант, разузнавач.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 октомври 1920 г. в грузинското село (дн. град) Джвари. До призоваването му в Червената армия през 1940 г. работи в местния колхоз.

Участва в боевете на Втората световна война от декември 1941 г. Разузнавач в 756-и стрелкови полк, 150-а стрелкова дивизия на 3-та ударна армия от I Беларуски фронт.

Знаме на победата[редактиране | редактиране на кода]

По заповед на лейтенант Алексей Берест заедно със сержант Михаил Егоров забива Знамето на победата на покрива на Райхстага по време на битката за Берлин.

В Райсхтага се укрепени немски войници, по-голяма част от които елитни СС бойци. Отбраняват се ожесточено. Когато до Райхстага остават 80 – 100 метра, сержант Егоров, младши сержант Кантария, и лейтенант Алексей Берест, пропълзяват в зданието и развяват Червеното знаме от етажите на сградата. Въодушевени от това, червеноармейците стремително атакуват противника и нахлуват в Райхстага. Сражавали се за всеки етаж, всяка стая и етажна площадка. Червеното знаме е поставено на купола на зданието на 1 май. То е обявено за официалното Знаме на победата.

След войната[редактиране | редактиране на кода]

След войната работи като директор на магазин. Депутат във Върховния съвет на Абхазката АССР. С указ на президиума на Върховния съвет на СССР е награден със Звание „Герой на Съветския съюз“ и Орден „Ленин“ (1946). По време на абхазко-грузинския конфликт през септември 1993 г. е принуден от сепаратистите да напусне родината. Установява се в Москва, където скоро почива.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь. Т.1. М., Воениздат, 1987.
  • Егоров и Кантария. А третий лишний?, сайт в. Российской газеты