Мелнишка гръцка община

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мелнишка гръцка община
Уставът на Мелнишката община от 1813 г.
Уставът на Мелнишката община от 1813 г.
Информация
Тип училищно-църковна организация
Основана XVII век, Османска империя
Закрита 1913 г., Гърция
Правно положение несъществуваща
Седалище Мелник
Официални езици гръцки

Мелнишката гръцка община (на гръцки: Κοινότητα Μελενίκου) е гражданско-църковно сдружение на православните гърци в Мелник, Османската империя, съществувало до 1913 година, когато е закрито от новите гръцки власти.

История[редактиране | редактиране на кода]

В края на XVIII и началото на XIX век Мелник става важен търговски център в Източна Македония с развити занаяти, като основно занятие на жителите му е лозарството и винарството. Съответно еснафските организации започват да играят важна социална роля. В 1813 година е приет уставът на Мелнишката община, наречен „Система или разпореждания“. Той е подписан от 51 търговци, които представляват мелничани и шест еснафа. Уставът е утвърден от митрополит Антим II Мелнишки.[1] Уставът показва какви са правомощията на общината - те се простират както в областта на духовния, така и в социалния живот. Тя се занимава с религиозна и хуманитарна дейност, поддържа образователните процеси има финансови и правораздавателни правомощия. Тримата епитропи и тримата ефори на общината се избират на ежегодно събрание на „двадесет благоразумни и разсъдливи братя от всички класи“. Те от своя страна избират епитропи на църквите в отделните махали. Общинската управа се отчита всяка година пред общото събрание. Печатът на общината е троен, като всеки от тримата епитропи има една част, и се слага върху всички общински документи. Статутът на общината регламентира задълженията на епитропите и ефорите - уреждане на общинската собственост, оргинизиране на църковната дейност, поддържане на две училища, подпомагане на бедни, болни и нуждаещи се, поддържане на общинската каса и водене на счетоводство.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Лельова, Росица. Българските градски общини в Македония 1878 - 1903. ИК „Гутенберг“, 2016. ISBN 978-619-176-089-3. с. 17.
  2. Лельова, Росица. Българските градски общини в Македония 1878 - 1903. ИК „Гутенберг“, 2016. ISBN 978-619-176-089-3. с. 18.
     Портал „Македония“         Портал „Македония