Менон IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Менон IV (на старогръцки: Mενων, Menon, † 321 пр.н.е.) е тесалийски генерал на конницата по време на Ламийската война (323–322 пр.н.е.) против Македония.

Той произлиза от Фарсала в Тесалия вероятно от фамилията на Менон от Фарсала († 400 пр.н.е.), който през късния 5 век пр.н.е. бил наемен генерал на персийския принц Кир.

При избухването на Ламийската война след смъртта на Александър Велики през 323 пр.н.е. Менон е командир на конницата (hipparchos) на страната на гърците. Той допринася за победата над генерал Леонат. През 322 пр.н.е. той е отново командир на конницата в битката при Кранон против македонците. Заедно с атинския генерал Антифил той прави неуспешен опит да се сключи мир с Антипатър. Градовете на Тесалия след това са завладени от Македония. Менон отива при етойците. През 321 пр.н.е. той пада убит в Тесалия в битка против македонския управител Полиперхон.

Менон е баща на Фтия, която се омъжва за цар Еакид от Епир и става майка на цар Пир от Епир и на Дейдамия I, съпруга на македонския цар Деметрий I Полиоркет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Диодор, 18, 15, 4
  • Плутарх, Phokion 24, 25; Parallel Lives, Pyrrhus
  • Waldemar Heckel, Who’s Who in the Age of Alexander the Great. Prosopography of Alexander's Empire. Oxford u.a. 2006, S. 166–167.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]