Месно руло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Месно руло върху маруля

Месно руло е вид ястие от смляно месо, смесено с други съставки, оформено в продълговата форма и изпечено на фурна. Приготвя се от всякаква кайма (или смес), например телешка, говежда, свинска, агнешка, еленска, пуешка, пилешка и дори от морски дарове.

Готовото руло може да бъде нарязано на филии, за да се направят отделни порции. За да не е сухо ястието понякога се сервира със сос, или се пече увито в бекон (или шунка), както и се използват различни плънки като месо, сирене, варено яйце или различни видове зеленчуци.

Модерен вариант е и безмесно веган „месно руло“.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Месното руло от кълцано месо се споменава още в римския сборник от рецепти Apicius през V век. Месното руло е традиционно немско, скандинавско и белгийско ястие и е близко до холандското кюфте.

Международни варианти[редактиране | редактиране на кода]

Австрия[редактиране | редактиране на кода]

Австрийската версия се нарича Faschierter Braten.[2] Рулото се пече обвито в шунка. Често се сервира с картофено пюре (като е топло) или със сос Кумберланд (като е студено).

Аржентина[редактиране | редактиране на кода]

В Аржентина се нарича Pan de carne.[3] Обикновено се пълни с шунка, сирене и моркови (или други зеленчуци).

Белгия[редактиране | редактиране на кода]

Белгийското месно руло се нарича месен хляб, съответно vleesbrood на холандски и pain de viande на френски език. Обикновено се сервира топло с различни сосове, но може да се консумира и студено с хляб.

България[редактиране | редактиране на кода]

У нас това е известното Руло Стефани.[4] Сходно е с унгарското руло Stefánia (Стефания), с твърдо сварените яйца в средата, но при нас обичайно се добавя и сварен морков и кисела краставица.

Великобритания[редактиране | редактиране на кода]

В някои райони на Обединеното кралство има ястие от свинско месо, известно като Haslet, което може да се консумира студено в сандвич или топло.[5]

Виетнам[редактиране | редактиране на кода]

Във Виетнам месното руло се нарича giò. То е по-често варено, отколкото печено или пушено.[6] Има много версии, които се различават по използваните съставки.

Германия[редактиране | редактиране на кода]

В Германия е известно като Hackbraten, Faschierter Braten или Falscher Hase. В някои райони често има сварени яйца вътре.

Гърция[редактиране | редактиране на кода]

Гърците го наричат Ρολό (роло)[7] и обикновено е с плънка от твърдо сварени яйца, но съществуват и други вариации.[8]

Дания[редактиране | редактиране на кода]

Датският вариант се нарича forloren hare (фалшив заек) или farsbrød (хляб от кайма) и обикновено се прави от смес от смляно свинско и говеждо месо с ленти или кубчета от бекон отгоре. Сервира се с варени картофи или картофено пюре и кафяв сос, подсладен със сладко от червено френско грозде.[9]

Еврейска кухня[редактиране | редактиране на кода]

В еврейската кухня Ешкенази, месното руло се нарича Klops (на иврит: קלופס) и може да се сервира студено или горещо. Понякога се слагат цели варени яйца. Името вероятно произлиза от немското кюфте Klops.

Куба[редактиране | редактиране на кода]

Кубинското месно руло се нарича pulpeta („пулпета“).[10] Приготвя се с кайма от говеждо месо (или смес със свинско), шунка и твърдо сварени яйца вътре. Овалва се в панировка и се готви на котлон.

Ливан[редактиране | редактиране на кода]

Ливанското kibbeh (говеждо или агнешко месо, смесено с булгур) понякога се прави във формата на хляб и се пече. Прави се и от сурово месо.

Италия[редактиране | редактиране на кода]

В Италия се нарича polpettone и може да е пълнено с яйца, шунка и сирене и други съставки.[11]

Мексико[редактиране | редактиране на кода]

Мексиканският вариант на месно руло е известен като albondigón.[12] Представлява по-голямо кюфте, от където идва и името му (albóndiga – исп. „кюфте“). Сервира се със сос, понякога също се слага сварено яйце вътре.

Монголия[редактиране | редактиране на кода]

Монголският хучмал (khoochmal) се приготвя от мляно месо и се сервира с картофено пюре.

Полша[редактиране | редактиране на кода]

В Полша pieczeń rzymska (римско печено) или klops се приготвя от смляно свинско и говеждо месо, лук и чесън и задължително с твърдо сварено яйце вътре.

Пуерто Рико[редактиране | редактиране на кода]

В пуерториканската кухня е известно като albondigón. Приготвя се от мляно месо: свинско, говеждо, пуешко; сос Уорчестър, мляко, кетчуп, картофи, червен боб, галета, магданоз; и твърдо сварено яйце в средата.

Румъния[редактиране | редактиране на кода]

Румънското ястие drob е подобно на нашето Руло Стефани, като основната разлика е, че то винаги се прави от агнешки карантии или в смес със свинско или телешко месо. Твърдо сварените яйца не са задължителни.[13]

Северна Македония[редактиране | редактиране на кода]

Ролат од мелено месо[14] е подобно на руло Стефани. Може да се приготвя със зеленчуци и различни сосове.

Съединени щати[редактиране | редактиране на кода]

Meatloaf в американски стил

Американското месно руло (meatloaf) произхожда от скрапъл (смес от смляно свинско месо и царевично брашно, сервирано в Пенсилвания от колонизатори с германски корени).[15] Съвременният вариант се появява в готварските книги в края на 19 век.[16]

По време на Голямата депресия в САЩ, приготвянето на месно руло (meatloaf) е било начин за закърпване на семейния бюджет, използвайки евтино месо и остатъци. Освен подправки[15] са се добавяли различни зърна, хляб или крекери към месото за обем. Тази традиция продължава да живее, но вече с цел намаляване съдържанието на мазнини и подобряване на консистенцията.

Американското месно руло обикновено се сервира с някакъв вид сос, често добавен преди печенето. Много рецепти са с поливка от доматен сос (или кетчуп, горчица, барбекю или гъбен сос, грейви или смес от няколко соса), който образува коричка по време на печене.[17] Друг вариант в същия стил е рулото да се запече предварително намазано с картофено пюре и малко краве масло отгоре. Традиционно се сервира топло, но може да се консумира и студено в сандвич.

В проучване от 2007 г., проведено от Good Housekeeping, meatloaf е седмото любимо ястие на американците.[18]

Турция[редактиране | редактиране на кода]

Dalyan köfte с оризов пилаф и салата

В турската кухня има месно руло със зеленчуци наречено dalyan köfte.[19] Приготвя се от кайма, с плънка от грах, варени моркови и яйца.[20]

Унгария[редактиране | редактиране на кода]

Вариантът на унгарски: Stefánia szelet[21] е с 3 твърдо сварени яйца в средата.

Филипини[редактиране | редактиране на кода]

Филипинско ембутидо

Филипинското embutido (различно от испанското embutido, което е сух колбас) е направено от добре овкусенo свинско месо, стафиди, смлени моркови, колбаси и цели варени яйца. Месото се оформя на руло с колбасите и твърдо сварените яйца в средата. След това се увива в алуминиево фолио (в миналото с бананови листа). Готви се на пара, но може и да се пече. Готовото embutido може да се съхранява във фризер. Обикновено се сервира пържено и нарязано за закуска.[22]

Финландия[редактиране | редактиране на кода]

Финландското месно руло се нарича lihamureke.[23] То е базирано на основната рецепта за кюфтета. Единствените подправки са сол и пипер, без плънка. Обичайно се сервира с кафяв сос и гарнитура картофено пюре.

Холандия[редактиране | редактиране на кода]

Холандската версия се нарича gehaktbrood и може да се яде топло или студено.[24] Сервира се и умалена версия наречена slavink.

Чехия[редактиране | редактиране на кода]

Чешка секана

В Чехия се нарича sekaná („секана“, от сека, кълцам).[25] Понякога се влагат твърдо сварени яйца, корнишони или винервурст.

Чили[редактиране | редактиране на кода]

В Чили е известно като Asado Aleman (немско печено месо).[26] То е основна храна в южната част на Чили, особено в райони, които са били повлияни от пристигането на германски заселници през 18 и 19 век. Най-разпространената рецепта в днешно време се състои от говеждо месо, моркови, колбаси, варени яйца и галета, приготвени на фурна и сервирано обикновено с гарнитура от картофено пюре или ориз.

Швеция[редактиране | редактиране на кода]

Шведското месно руло се нарича köttfärslimpa и обикновено се приготвя със смес от смляно свинско и говеждо месо. Сервира се с варени картофи или картофено пюре, кафяв сос и сладко от червена боровинка.[27]

Южна Африка[редактиране | редактиране на кода]

Южноафриканско Bobotie

Едно от най-популярните ястия в Южна Африка е вид месно руло наречено bobotie.[28] Храните в Южна Африка варират в зависимост от региона и bobotie се смята за ястие от района на Кейптаун, но е толкова популярно в цялата страна, че е считано за отличително за Южна Африка. Това е леко сладко месно руло, подправено с къри, сушени кайсии и бадеми и заливка от разбито яйце с мляко.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Best Vegan Meatloaf
  2. Beer, G. Austrian Cooking and Baking. Dover Publications, 1975. ISBN 978-0-486-23220-1. с. 56.
  3. Pan de carne relleno
  4. Руло „Стефани“
  5. Haslet
  6. Bruni. A Meatloaf in Every Oven. Посетен на December 15, 2018.
  7. Maltese. Everyday Gourmet: A Memoir. Посетен на December 15, 2018.
  8. (Greek) Ρολό κιμά με γέμιση αυγά, καρότο, πιπεριά και μπέικον // Архивиран от оригинала на 10 September 2017. Посетен на 3 May 2018. (на гръцки)
  9. Min far's forloren Hare, FÅS IKKE BEDRE
  10. Pulpeta Recipe
  11. Polpettone al forno
  12. Albondigón, una receta tradicional
  13. Romanian Easter recipe: Drob de miel (lamb haggis)
  14. Ролат од мелено месо
  15. а б Meatloaf Gaining Popularity among Food Connoisseurs // Посетен на 3 May 2018.
  16. Zeldes. Eat this! Meatloaf, easy comfort // 2009-09-02. Архивиран от оригинала на 2011-10-11. Посетен на 2010-08-03.
  17. BEST CLASSIC MEATLOAF
  18. Sunday Supper: Meatloaf is a favorite comfort food // Архивиран от оригинала на September 15, 2017.
  19. The Secrets of Hearty Turkish Home Cooking.
  20. Dalyan Köfte Tarifi
  21. Stefánia szelet
  22. Lam, Francis. The Rich Tradition of Filipino Embutido
  23. Lihamureke
  24. De lekkerste gehaktbrood recepten - okoko recepten // Архивиран от оригинала на 23 August 2017. Посетен на 3 May 2018.
  25. Babiččina sekaná
  26. Asado Alemán, receta chilena
  27. Köttfärslimpa
  28. Bobotie
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Meatloaf в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​