Методи Чанев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Методи Чанев
български общественик
Роден
Починал
6 март 1974 г. (81 г.)

Методи Д. Чанев е български общественик, пети по ред президент на централния комитет на Македонската патриотична организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Методи Чанев е роден в Острово, тогава в Османската империя. Емигрира в Канада през 1912 година. Скоро след това се мести в САЩ и работи в Индианаполис и Дейтън. Заедно със свой съселяни, отваря бакалница в Кантон, щата Охайо, а след това и своя собствена.

В началото на 20-те години става защитник на идеята за свободна и независима Македония. Основава местния клон на македоно-българските братства „Борис Сарафов“ и участва на първото събрание във Форт Уейн, на което се създава МПО[2]. Участва в комитета за финансова ревизия и е избран за член на централния комитет на МПО на конгреса в Сейнт Луис през 1942 година. След края на Втората световна война помага на пристигащите емигранти да се установят в САЩ и Канада.

През май и ноември 1946 е в състава на делегации на МПО, които поставят пред американските власти и чуждестранни дипломати въпроса за обединена и независима Македония, като обръщат специално внимание на ситуацията в егейския дял на областта. През ноември 1946 година делегацията, в която участва Чанев, провежда поредица от срещи в ООН.[3]

По времето, когато Методи Чанев става президент на МПО, съпругата му Венета е вече тежко болна. Той продължава да ръководи организацията, като постоянно се интересува от развитието на отделните ѝ клонове. Като президент на МПО, Методи Чанев участва дейно в изготвянето и публикуването на документ срещу гръцкото потисничество на българите в Македония през март 1956 година. Тогава Великобритания депортира кипърския епископ Макарий за опит да присъедини Кипър към Гърция. Централният комитет на МПО и делегатите на 35-я събор в Питсбърг излагат документи в защита на българите, останали в границите на Гърция, адресирано до Великобритания. Слециална делегация връчва документа на генералния секретар на ООН, а копия са изпратени до президента на САЩ, на много сенатори конгресмени, на представители на Великите сили и до повечето големи вестници и библиотеки в САЩ и Европа[4].

До пенсионирането си Методи Чанев изпраща още няколко делегации с молба за даване права на македонските българи в Гърция и Сърбия. Той се оттегля на събранието през 1965 година в Торонто и получава титлата на почетен председател на МПО. Умира на 6 март 1974 година[5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Metody Chaneff (1892 - 1974), взето от http://www.ancientfaces.com на 17 април 2012 г.
  2. Македонски Алманах, издава Ц.К. на МПО, редактор Петър Ацев, издание на "The Macedonian Tribune", Indianapolis, 1940, стр.313.
  3. Йовчева, Гита. Българските патриоти в САЩ, Канада и Австралия и Македонският въпрос на Парижката мирна конференция 1946-1947 година, Военноисторически сборник, година LХVІІІ, кн.3, май-юни 1999, с. 33-36, 38-42.
  4. Писмо срещу гръцкия натиск над българите в Македония, подписано от Методи Чанев((en))
  5. История на МПО - „Методи Чанев заведе МПО във Вашингтон и Ню Йорк“((en)) [мъртъв линк]
Коста Попов Президент на МПО (1946 – 1965) Петър Ацев
     Портал „Македония“         Портал „Македония