Мидас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мидас, превръщайки дъщеря си в злато
Мидас и Дионис
Състезание между Аполон и Пан. Мидас с магарешки уши

Мидас (на старогръцки: Μίδας) е фригийски цар, син на богинята Кибела фигура от древногръцката митология символизираща способността да превърща всичко докоснато в злато.

Всъщност легендата се основава на факта че в Песинунт където бил роден царят изобилствало от желязо. Мидас бил от първите, които правели и продавали железни оръжия и от това натрупал баснословни богатства. Каквото пипнел в действителност се превръщало в метал, на металът бил – желязо.

Легендата[редактиране | редактиране на кода]

Според легендата той е син на цар Гордий (основателят на голямото царство Фригия) и Кибела, за която постоява храма Pessinus (VIII в. пр. Хр.).

За да стане умен, както Силен той смесва в един горски извор вино. Силен пие и заспива.

Бог Дионис, на който му липсва стария му учител, за да го освободи трябва да изпълни едно желание на царя. Мидас желае, каквото пипне да става на злато. Желанието му е изпълнено. Понеже и храната и напитките ставали злато, той моли да му се вземе тази дарба обратно.

Дионис го съветва да се изкъпе в река Пактол, където преминава дарбата му. Реката станала най-богата на злато река в Мала Азия.

Мидас получава от Аполон големи магарешки уши, след като дава наградата при състезание между красивия Аполон и Пан на грозния Пан, а Аполон му издърпва ушите. След това Мидас крие тази шега с фригийска шапка. Само бръснарят му знае за този негов недъг и не разказва на никой, a изкопава дупка на брега на реката и викнал три пъти „Цар Мидас има магарешки уши“, но тревата чула и разказала това. Накрая цял свят научил тайната.

Историческият Мидас живял през втората половина на VIII в. пр. Хр. и бил владетел на Фригийското царство в голяма част от Анатолия (Мала Азия).

За пръв път се споменава, когато през 738 г. пр. Хр. кимерийците нахлуват във Фригийското царството и заплашват столицата Гордион. Мидас се самоубива като пие биволска кръв.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]