Миролюба Бенатова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Миролюба Бенатова
българска журналистка
Миролюба Бенатова 
Миролюба Бенатова
Родена: 2 август 1975 г. (41 г.)

Миролюба Бенатова е българска журналистка, репортер в продуцентска компания „ТЕЛЕМАН“. Има рубрика „Миролюба Бенатова представя“ по Нова ТВ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 2 август 1975 година в град София. Завършва средното си образование в 35 СОУ „Добри Войников“. Завършва със степен бакалавър по „Социална педагогика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Започва работа като журналист на 18-годишна възраст. Първите 7 години работи за вестник „168 часа“. От 2000 година е репортер на bTV, в предаването bTV новините [1]. Има над 50 филма и разследвания, излъчени в БТВ Репортерите. През 2010 – е избрана за Репортер на десетилетието на bTV. През 2013 г. напуска bTV и стартира рубрика „Миролюба Бенатова представя“ с продуценти Телеман и Нова ТВ.

Скандали[редактиране | редактиране на кода]

Television-comic.svg Репортажът на Миролюба Бенатова от Катуница
(24 септември 2011)

Television-comic.svg Част от вечерната емисия на bTV с Миролюба Бенатова
(25 септември 2011)

Сериозна критика към репортерката от bTV Миролюба Бенатова има по време и след събитията в Катуница през 2011 година[2][3]. Всичко тръгва от неин репортаж, излъчен вечерта на 24 септември, в който тя определя хората, които опожаряват част от имотите на Кирил Рашков, като пияна тълпа от футболни привърженици, чиито действия нямат нищо общо с протеста [4]. На 25 септември в интернет се появява отворено писмо от участник в събитията в Катуница, в което се критикува представената от Бенатова гледна точка и се обяснява, че микрофонът ѝ е бил отнет заради това, че е снимала хората в близък план. [5]

bTV и bTV Media Group застават зад действията на Миролюба Бенатова. Значителна част на вечерната си емисия на 25 септември отделят за защита на репортерката Миролюба Бенатова, която от своя страна отхвърля обвиненията срещу нея. Като доказателство е излъчен отново нейният репортаж от предната вечер, в който обаче липсват репликите на Бенатова, с които обвинява протестиращите, че са употребили алкохол[6]. Самата Бенатова смята, че атаката срещу нея е умишлено организирана и казва следното в своя защита: „Винаги има противоречиви реакции, когато темите са конфликтни. Хората не са щастливи да живеят в несправедливост... Знаете, че различни организации и структури, дали политически, дали търговски, имат своя механизъм за набиране на хора, които да пишат от различни акаунти, да създават усещане за множественост [7]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Миролюба Бенатова има над десет професионални награди. Сред тях са двете първи от телевизионния фестивал „Сребърен сателит“, „Черноризец Храбър“ 2005-а в раздел „Разследване“ в електронна медия и поощрителното отличие за документалния филм „Трафик на бъбреци“, дадено от Международния консорциум на разследващите журналисти, базиран в САЩ. Получава и награда „Гражданска позиция“ за 2006 година – за отразяването на процеса срещу българските медици в Либия[8].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Миролюба Бенатова на показ, взето от http://миролюбабенатова.net на 25.02.2012 г.
  2. След Катуница! Кое е по-важно: Опожарените къщи или двете мъртви българчета?, plovdiv24.bg, 24 септември 2011
  3. Защо се ядосахте на Бенатова?, Webcafe.bg, 25 септември 2011
  4. БТВ – Катуница пламна
  5. Отворено писмо от Катуница до Миролюба Бенатова и БТВ, pernik24.bg, 26 септември 2011
  6. Катуница подпали и интернет, в. Дневник, 26 септември 2011
  7. Шествие в памет на Ангел и в София, протестиращи обвиниха bTV, БТВ, 25 септември 2011
  8. Биография от страницата на bTV