Михаил Бакунин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Михаил Бакунин
руски революционер

Роден
Перемухино, Тверска губерния, Русия
Починал
19 юни 1876 г. (62 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Школа Анархизъм
Подпис Mikhail Bakunin (signature).svg
Михаил Бакунин в Общомедия

Михаил Александрович Бакунин (на руски: Михаи́л Алекса́ндрович Баку́нин) е руски революционер, теоретик на анархизма, един от идеолозите на народничеството.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1814 г. в аристократично семейство. Завършва Военната академия в Санкт Петербург. До 1835 г. е на военна служба, след което учи философия, превежда на руски Йохан Готлиб Фихте, Георг Вилхелм Фридрих Хегел и други философи. През 1842 г. заминава за Германия, а впоследствие — за Франция и Швейцария.

Участник в революциите (1848) в Западна Европа; предаден от австрийските власти на руското правителство (1851) и затворен в Петропавловската крепост. През 1857 е изпратен на каторга в Сибир; избягва през Япония и САЩ в Лондон (1861); сътрудничи на А. И. Херцен. Създава в Женева (1868) Алианс на социалистическата демокрация. Член на I интернационал (1864); изключен през 1872 за разколническа дейност. Обявява се против марксическото учение за социалистическата революция и диктатурата на пролетариата, против одържавяването. Критикува „държавния социализъм“, предсказва много от недостатъците на реалния социализъм.

Автор е на „Държавност и анархия“.

Издания[редактиране | редактиране на кода]

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]