Михаил Бакунин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Михаил Бакунин
руски революционер

Роден
Перемухино, Тверска губерния, Русия
Починал
19 юни 1876 г. (62 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Школа Анархизъм
Михаил Бакунин в Общомедия

Михаил Александрович Бакунин (на руски: Михаи́л Алекса́ндрович Баку́нин) е руски революционер, теоретик на анархизма, един от идеолозите на народничеството.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1814 г. в аристократично семейство. Завършва Военната академия в Санкт Петербург. До 1835 г. е на военна служба, след което учи философия, превежда на руски Йохан Готлиб Фихте, Георг Вилхелм Фридрих Хегел и други философи. През 1842 г. заминава за Германия, а впоследствие — за Франция и Швейцария.

Участник в революциите (1848) в Западна Европа; предаден от австрийските власти на руското правителство (1851) и затворен в Петропавловската крепост. През 1857 е изпратен на каторга в Сибир; избягва през Япония и САЩ в Лондон (1861); сътрудничи на А. И. Херцен. Създава в Женева (1868) Алианс на социалистическата демокрация. Член на I интернационал (1864); изключен през 1872 за разколническа дейност. Обявява се против марксическото учение за социалистическата революция и диктатурата на пролетариата, против одържавяването. Критикува „държавния социализъм“, предсказва много от недостатъците на реалния социализъм.

Автор е на „Държавност и анархия“.

Издания[редактиране | редактиране на кода]

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]