Мишел Онфре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мишел Онфре
френски философ

Роден
1 януари 1959 г. (58 г.)
Философия
Регион Западна философия

Уебсайт http://www.michelonfray.fr/
Страница в IMDb
Мишел Онфре в Общомедия

Мишел Онфре (на френски: Michel Onfray) е френски философ и университетски преподавател в Каен.

Според Мишел Онфре не може да има философия, извън психоанализата, социологията и науката, тъй като тези дисциплини са взаимосвързани. Философът основава разсъжденията си на познавателният апарат, който той владее, и ако това не е така, то неговите разсъждения са извън реалността.

Той е последовател на философи от школата на циниците (Диоген), на епикурейците (Епикур), както на други мислители от история на философията (Братството на свободния дух, мислители-либертарианци, Франкфуртската школа и др.) - а от философите от по-ново време на Зигмунд Фройд, Карл Маркс и Фридрих Ницше.

От Ницше той заимства възгледа за Запада, морала и съществената критика на християнството. От Маркс възприема понятия и обусловеността на идеологическата надстройка от икономическата база. От Фройд – психологическия понятиен апарат за анализ на обществото, влечението към смъртта и чувството за вина.

Хедонизма, сетивността и свързаните с тях сетива, както и атеизма са основни понятия в неговата философска система. С непреклонен атеизъм той обосновава постановката, че религиите са репресивно средство за власт и откъсване от реалността.

  • Мишел Онфре, Гастрономическият Разум: философия на вкуса, София: Фрувег-ПЗП, 2011, ISBN: 9789548245067

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]