Мишлен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мишлен.

Michelin
Лого на Michelin
Основана 1888
Седалище Клермон Феран, Франция
Служители 127 000
Продукти автомобилни гуми
Уебсайт www.michelin.com
Michelin в Общомедия

„Мишлѐн“ (пълно име на френски: Manufacture française des pneumatiques Michelin) е френска фирма производител на гуми със седалище в град Клермон Феран, регион Оверн.

Тя е основана на 28 май 1889 г. от братята Едуар и Андре Мишлен, а в момента е сред най-големите производители на гуми в света с около 125 000 души персонал. През 1898 г. се появява на бял свят и рекламната фигурка на човечето на „Мишлен“, т. нар. Бибендум (или Биб), с което фирмата е популярна и днес.

Автомобилни гуми[редактиране | редактиране на кода]

Развитието на автомобилната индустрия помага за просперитета на фирмата. Към 1906 г. за нея вече работят 6000 души. 2 год. по-късно „Мишлен“ отваря първия си завод в чужбина - в Торино, Италия. По време на Първата световна война фирмата произвежда и самолети, но след края на войната отново се концентрира върху гумите.

През 1931 г. e отворен и първият завод в Германия. Инвестира и в каучукова плантация във Френски Индокитай.

В периода от 1934 г. до 1975 г. фирмата е мажоритарен собственик в Citroën. В годините след Втората световна война „Мишлен“ разработва гумите тип Radial. Към 1969 г. за фирмата работят вече около 81 000 души.

Във „Формула 1“[редактиране | редактиране на кода]

Гума Michelin за „Формула 1

През 1977 г. „Мишлен“ за първи път вкарват гуми Radial във „Формула 1“. Днес Bridgestone и „Мишлен“ са единствените доставчици на гуми за Формула 1. Поради промяна в политиката на FIA, която предполага от края на 2006 г. всички отбори в надпреварата да ползват един и същи доставчик, „Мишлен“ възнамерява да напусне „Формула 1“.

Участия Победи ПП НБО Точки Бр. пилоти Бр. отбори Бр. двигатели
Flag of France.svg Мишлен 215 102 111 108 3308,5 84 28 16

Друга дейност[редактиране | редактиране на кода]

Освен като производител на гуми, „Мишлен“ е известен и като като издател на един от най-авторитетните рейтинги на ресторантите в Европа — така наричания «Червен гид» (фр. Michelin, Le Guide Rouge). Мишлен издава също пътни карти и улични атласи.