Модерна физика

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Модерна физика е събирателно понятие за физичните теории, възникнали през първата половина на 20 век, които са в основата на съвременните научни схващания за структурата на заобикалящия ни свят.

Терминът се използва за разграничаване на теориите и моделите, които почиват изцяло на класическо описание на явленията, от онези, които отчитат ефектите на квантовата механика и/или на айнщайновата относителност (релативистка физика).

Класическата физика дава достатъчно точно описание на динамиката на телата с размери над 1µ, и движещи се със скорост много по-ниска от скоростта на светлината. Но за изучаване на микроскопичните физически обекти (като атомите) и за обясняване на техните свойства е необходимо да се приложи квантовата теория, а за да се изучи движението на тела, движещи се със скорост близка до тази на светлината, но с големи размери, е необходимо да се отчетат ефектите, предсказани от специалната теория на относителността.

Ако релативистките скорости се наблюдават в силно гравитационно поле, като например при изучаване на динамиката на материята в акреционния диск на неутронна звезда (или нейния строеж) или на активно галактично ядро, е необходимо да се приложи и Общата теория на относителността. Квантовата теория на полето, която обединява квантовата механика със специалната теория на относителността, е квантова теория на светлината (описва свойствата на фотоните) и нейните взаимодействия с веществото (атоми и молекули).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Modern physics в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​