Моника Панайотова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Моника Панайотова
български политик
Родена
19 август 1983 г. (33 г.)
Националност Флаг на България България
Народен представител в:
XLI НС   

Моника Ханс Панайотова е български политик от ПП ГЕРБ. Народен представител в 41-то народно събрание. Като в периода юли 2012-декември 2012 е председател е на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейски фондове. Бивш евродепутат от ГЕРБ. Избрана е на 6 декември 2013 на мястото на подалия оставка Емил Стоянов. Панайотова е председател на младежката организация на ГЕРБ.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Моника Панайотова е бакалавър по Международни отношения и магистър по Международни икономически отношения със специализация "Управление на международни проекти" от Университета за национално и световно стопанство. Притежава редица специализации в областта на международните отношения. От 2006 г. е изследовател, а в периода 2007-2008 г. – директор „Проекти и връзки с обществеността” в Института за икономическа политика, София. [1]

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Моника Панайотова е член на сдружение ГЕРБ и един от учредителите на политическа партия ГЕРБ през 2006 г. Същата година поема координацията на панела „Международни отношения и политика” на младежката ГЕРБ, а година по-късно е избрана за член на управителния съвет на ПП ГЕРБ в квартал Младост. От 2008 г. оглавява Младежката организация на ПП ГЕРБ. [2]

В парламентарните избори, проведени през 2009 г., е избрана за народен представител като мажоритарен кандидат на ГЕРБ от 24 МИР – София. [3]Преди това е кандидат-депутат от ГЕРБ в изборите за Европейски парламент. В Българския парламент г-жа Панайотова е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ), член на Комисията по външна политика и отбрана и заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарния съюз. Председател е на групата за приятелство България – Белгия и член на групите за приятелство със САЩ, Франция, Канада, Австрия и Косово в Българския парламент.

Работи активно в полза на младите хора и възможностите им за развитие и реализация, по присъединяването на България към Шенгенското пространство, засилване сътрудничество с държавите от Западните Балкани и провеждането на дискусии в България по важни теми от европейския дневен ред, както и по повишаване информираността относно Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз (Фискалния пакт) и европейския Единен пазар.

От 2012 до 2014 е евродепутат. [4]

Инициативи[редактиране | редактиране на кода]

В качеството си на председател на КЕВКЕФ, г-жа Моника Панайотова предприема редица инициативи, свързани с:

  • подобряване на диалога и комуникацията с европейските институции – чрез провеждане на активна международна дейност, вкл. редовни участия в Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на ЕС (КОСАК) и организирането на редовни визити в България на еврокомисари от различни ресори, които да информират НС за приоритетите на европейските председателства.
  • засилването на интереса и провокиране на дебат по теми от европейския дневен ред в българското общество - в т.ч., създаване на Европейски кът в Парламента, посветен на работата на Европейския съюз, активизиране ролята на Съвета за обществени консултации към КЕВКЕФ, организиране на форум за дискусии „Европейски разговори в парламента”.
  • провеждане на различни мероприятия, насочени към младите хора – от встъпването си в длъжност като народен представител през 2009 г., г-жа Панайотова организира и взема участие в множество студентски конференции, лекции и симулации на заседания на Европейските институции, целящи да информират и провокират дискусия между студентите по теми, свързани с Европейския съюз и европейския дневен ред /вариант:бъдещето на Европа?/.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография в „Персони“
  2. Биография и интервю на Моника Панайотова като член на МГЕРБ
  3. Моника Панайотова на сайта на Народното събрание на Република България
  4. Моника-Панайотова-е-новият-евродепутат-от-ГЕРБ_l.a_i.222446.html Моника Панайотова е новият евродепутат от ГЕРБ

Публични изяви в ретроспекция[редактиране | редактиране на кода]