Моника Панайотова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Моника Панайотова
български политик и общественик

Родена
19 август 1983 г. (35 г.)
Националност Флаг на България България
Политика
Образование политология
Партия ГЕРБ
41 Народно събрание
депутат 2009-2012
Европейски парламент
евродепутат[1] 2012-2014
Фондация Българска памет
Член на Консултативния съвет 2014 – юни 2017
Член на борда на Софийски форум за сигурност (2014 – юни 2017)[2]

Моника Ханс Панайотова е доктор по политология, професионално направление „политически науки“, защитил дисертационен труд през 2016 г. на тема:„Сигурността и отбраната на ЕС след Лисабонския договор и Новата концепция на НАТО“.

Български политик – в периода 2009-2012 г. е народен представител в 41 Народно събрание[3], председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, член на Комисията по външна политика и отбрана. През 2012-2014 г. е член на Европейския парламент[1] и участва в комисиите по образование и бюджетен контрол и в подкомисията по отбрана.

От август 2014 г. е управител на компания „Инно Адвайзърс“, която подготвя и реализира проектни концепции и стратегии за иновации в образованието, науката и здравеопазването. Член е на Консултативния съвет на Фондация Българска Памет и на борда на Софийски форум за сигурност. Има публикации по въпросите на сигурността и отбраната, НАТО, европейските политики и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.[4][5][6][7][8]

В периода 2006-2008 г. е директор „Проекти и връзки с обществеността“ и научен сътрудник в Института за икономическа политика.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Моника Панайотова е доктор по политология, магистър по Международни икономически отношения със специализация „Управление на международни проекти“ и бакалавър по Международни отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава редица специализации и обучения в областта на международните отношения: „Обществени лидери“ в рамките на програмата за Югоизточна Европа, Институт за държавна администрация „Джон Кенеди“, Харвардски университет; семинар за политиката в областта на националната сигурност за представители от Република България, Европейски център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“; програми за лидерство в САЩ, Франция и щабквартирата на НАТО в Брюксел; Българско училище за политика „Димитър Паница“.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Моника Панайотова е била член на сдружение Граждани за европейско развитие на България, прераснало в политическа партия ГЕРБ през 2006 г. През 2008 г. е избрана два поредни мандата за председател на Младежката организация на ГЕРБ до напускането ѝ през 2014 г.

В парламентарните избори, проведени през 2009 г., е избрана за народен представител като мажоритарен кандидат на ГЕРБ от 24 МИР – София. [9]Преди това е кандидат-депутат от ГЕРБ в изборите за Европейски парламент. В Българския парламент г-жа Панайотова е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ), член на Комисията по външна политика и отбрана и заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарния съюз. Председател е на групата за приятелство България – Белгия и член на групите за приятелство със САЩ, Франция, Канада, Австрия и Косово в 41-то Народно събрание.

През 2012-2014 г. е член на Европейския парламент[1] и участва в комисиите по образование и бюджетен контрол[10] и в подкомисията по отбрана.

Работи активно в полза на младите хора и възможностите им за развитие и реализация, по присъединяването на България към Шенгенското пространство, засилване сътрудничество с държавите от Западните Балкани[11] и провеждането на дискусии в България по важни теми от европейския дневен ред, както и по повишаване информираността относно Лисабонския договор[12], Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз (Фискалния пакт) и европейския Единен пазар.

Инициативи[редактиране | редактиране на кода]

В качеството си на председател на КЕВКЕФ, г-жа Моника Панайотова предприема редица инициативи, свързани с:

 • подобряване на диалога и комуникацията с европейските институции – чрез провеждане на активна международна дейност, вкл. редовни участия в Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на ЕС и организирането на редовни визити в България на еврокомисари от различни ресори[13], които да информират НС за приоритетите на европейските председателства.
 • засилването на интереса и провокиране на дебат по теми от европейския дневен ред в българското общество – в т.ч., създаване на Европейски кът в Парламента[14], посветен на работата на Европейския съюз, активизиране ролята на Съвета за обществени консултации към КЕВКЕФ, организиране на форум за дискусии „Европейски разговори в парламента“[15].
 • провеждане на различни мероприятия, насочени към младите хора – от встъпването си в длъжност като народен представител през 2009 г., г-жа Панайотова организира и взема участие в множество студентски конференции, лекции и симулации на заседания на Европейските институции, целящи да информират и провокират дискусия между студентите по теми[16], свързани с Европейския съюз и европейския дневен ред /вариант:бъдещето на Европа?/.
 • Участие в приемането на „Закон за младежта“, стартиране на бизнес с едно евро, активно участие на 41-то Народно събрание в изготвянето и отстояването на националната позиция по теми от европейския дневен ред, защита интересите на българските работници, студенти[17] и учени[18] в Европа, популяризиране на доброволчеството сред младите, мерки за заетост и иницииране предложение на Европейския парламент към Европейската комисия 2017-та да бъде европейска година на предприемачеството[19].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в Моника Панайотова на сайта на Европейския парламент
 2. Член на борда на Софийски форум за сигурност
 3. народен представител в 41-то Народно събрание
 4. Panayotova, M. „It is time for strategic rethinking“. European view, 2014
 5. NATO and EU in the context of Energy security and Global commons. „Knowledge society“, 2015
 6. Common Security and Defence Policy (Monika Panayotova). Bulletin December 2016
 7. Панайотова. М. „Сигурността на ЕС и НАТО в нов стратегически контекст“. Сп. Международни отношения, Брой 42016 г.
 8. Панайотова. М. „Черноморската геополитическа динамика и предизвикателства пред Европейската енергийна сигурност през погледа на НАТО и ЕС“. Сп. Международна политика, 2015
 9. Моника Панайотова на сайта на Народното събрание на Република България
 10. бюджетен контрол
 11. държавите от Западните Балкани
 12. информираността относно Лисабонския договор
 13. организирането на редовни визити в България на еврокомисари от различни ресори
 14. Европейски кът в Парламента
 15. „Европейски разговори в парламента”
 16. дискусия между студентите по теми
 17. студенти
 18. учени
 19. Европейската комисия 2017-та да бъде европейска година на предприемачеството

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]