Моравенова чешма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Моравенова чешма
Moravenova Cheshma.jpg
Чешмата в 2016 година
Местоположение в Копривщица
Вид чешма
Местоположение Копривщица,  България
Архитект Уста Гавраил
Изграждане 1843 г.
Статут действаща
Състояние реставрирана
Моравенова чешма в Общомедия

Моравенова чешма (наричана още Моравенекова чешма или Моровянка) е вградена в източния ограден зид на храма „Св. Николай“ (1844) в Копривщица. Тя е втората по големина чешма в града след Мирчовата. През 1843 г. при възстановяването на по-стара чешма Моровянка добива днешния си вид.[1]

Има кръстопътно местоположение – на границата между махали Средна и Тороман. Построена е през 1843 година от прочутия по онова време Уста Гавраил от Одрин със средства на ктиторите Рашко и Петко Моравенови.

Чешмата е украсена с християнски и езически символи. В средата на корниза има релефна фигурка на гълъб, разперил крилете си над чешмата. Това символизира Светия Дух, вечно бдящ над градежа. Рибата се свързва с името на Божий Син Спасител (от гръцки: ихтис – Иисус Христос). Езическите символи са свързани в композиция, изобразяваща змия в движение, която е уловила жаба и я е захапала за крака. В случая образът на змията не се асоциира със злото, а с мъдростта[2].

Паметният надпис

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Копривщица. Библиотека Роден край. Съставители Иван Врачев и Кольо Колев. Михаил Тошков. Пътниче, пийни и помени. София, Издателство на Отечественият фронт, 1980. с. 315.
  2. „Чешмите на Копривщица“ 2009 г., Иван Василев
     Портал „България“         Портал „България