Музей „Васил Левски“ (Ловеч)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Музей Васил Левски (Ловеч))
Музей „Васил Левски“
(Ловеч)
Museum of Vasil Levski, Lovech, Bulgaria.jpg
Сградата на музей „Васил Левски“
МестоположениеЛовеч, България
ТематикаИстория на ВРО и Васил Левски
Основан19 февруари 1954 г.
Обект на БТСOpoznai-bg.gif 30
Работно време
Лятно работно времеаприл – октомври:
9.00 – 13.00/14.30-18.00
(почивни дни: няма)
Зимно работно временоември – март:
8.00 – 12.00/13.00-17.00
(почивни дни: няма)
Допълнителна информация
Адрес5500 Ловеч
квартал „Вароша“
улица „Марин Поплуканов“ № 14
Телефон068/601 407
СайтОфициален сайт
Map of Lovech.png
43.1297° с. ш. 24.7172° и. д.
Местонахождение в Ловеч
Музей „Васил Левски“
(Ловеч)
в Общомедия

Музеят „Васил Левски“ е част от Регионалния исторически музей в Ловеч.

Той е посветен на Васил Левски, направил Ловеч център на Вътрешната революционна организация. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“, в който къщите са с характерна народна архитектура от възрожденската епоха. Включен е в Стоте национални туристически обекта.

Музеят „Васил Левски“ е създаден през 1954 г. Настанен е в къщата на Иван Крачула, баща на известния български националреволюционер Христо Иванов (Големия), в махала „Дръстене“. Първата експозиция отразява живота и бурната дейност на Апостола през периода, когато е в Ловеч.

С извършването на активна събирателска дейност нарастват материалите в основния музеен фонд, както и непрекъснатият интерес към делото на Васил Левски. Това налага необходимостта от нова сграда за музей, която е построена до църквата „Света Богородица“, на мястото, където някога е била къщата на дееца на Ловешкия частен революционен комитет Марин Поплуканов. Проектът на сградата е на инженер Иван Николов. В нея е уредена втората по ред експозиция (1967).

Извършено е ново преустройство и на 17 юли 1982 г. е открита третата експозиция. Оформена е със своята специфика в една основна тема: „Революционната дейност на Васил Левски в Ловешкия край и издигането на Ловеч за център на Вътрешната революционна организация“.

През 2008 г. е открита изцяло обновена експозиция със съвременни информационни технологии. Разположена е на две нива и отразява борбите на българския народ за национално освобождение, както и разнообразната революционна дейност на Васил Левски. Сред най-ценните предмети на експозицията е най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски. В музея се съхраняват неговата сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г.

Личното оръжие на Васил Левски

Други важни музейни единици са изложените вещи на съмишлениците и сподвижниците на Апостола в Ловеч, както и на участниците в Априлското въстание (1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Тук се пази пушката на Филип Тотю, револвера на Васил Йонков (Гложенеца), сабята на Христо Иванов (Големия) и др.

В музея може да се види фотокопие от личното тефтерче на Левски. За първи път в новата експозиция са включени макет на Покрития мост в Ловеч, сребърни съдове от ХIХ век, които са принадлежали на семейството на Иван Драсов.

Експонати на музея са популяризирани в Каталог „Колекция националноосвободително движение в Българско“ (2014).