Музей на Акропола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кариатидите

Музеят на Акропола в Атина е сред най-важните музеи в света. Временно съхранява шедьоври на древногръцката цивилизация, посветен е на най-важните атински светилища, “теменоса” на Атина Партенос.

Подготвителни работи за издигането на Новия музей на Акропола вече са започнали. Много от уникалните творби на изкуството, които красят Акропола, са били откраднати и прехвърлени в чужбина. Най-сериозно е ограбването на паметници в началото на 19 век от лорд Елгин.

Музеят е проектиран от архитект Панагис Калкос и построен между 1865 и 1874 година. През 1950-те е разширен на изток, а експозицията е пренаредена от археолога И. Мелиадес.

Музеят съдържа само каменни статуи от монументите на Акропола и от местните разкопки. От началото на разкопките вазите и бронзовите фигури се пазят в Националния археологически музей на Атина, като надписите са в Епиграфския музей.

Колекцията на музея включва:

Мосхофорос

Най-важни в експозицията са:

  1. “Мосхофорос” – “Носач на телета”
  2. Ко̀ра в пеплос
  3. Ко̀ра с бадемови очи
  4. Фронтон от древния храм
  5. Момчето на Критий
  6. Релефът “Замислената Атина”
  7. Фрагменти от фриза на Партенона
  8. Метоп от Партенона
  9. Кариатидите
  10. Релефен парапет от храма на Нике - един от парапетите, които укрепват трите страни на зоната около храма на Атина Нике; младата Нике е показана с полу-разперени крила, навеждаща се, за да върже или развърже сандала си. Датира се около 410 година пр.н.е.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

http://www.culture.gr/2/21/211/21101m/e211am01.html