Надзорен орган на Галилео

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Надзорен орган на Галилео
European GNSS Agency logo.svg
Информация
Акроними GSA
Тип Регулаторна агенция на Европейския съюз
Основана 12 юли 2004
Цел/фокус Изпълнение на европейските програми за глобална спътникова навигация
Седалище Прага, Чехия
Изпълнителен директор Карло дес Доридес
Сайт www.gsa.europa.eu

Надзорният орган на „Галилео“ (на английски: European GNSS Supervisory Authority (GSA)) е регулаторна агенция на Европейския съюз, чиято мисия е да подпомага по-нататъшното изпълнение на европейските програми за глобална спътникова навигация, състоящи се от Галилео и Европейската геостационарна система за навигационно покритие (EGNOS).

Агенцията основана на 12 юли 2004 и функционира от 2005 г. временно разположена в Брюксел. От 1 септември 2012 агенцията е разположена в Прага.

Основните задачи на агенцията са да осигури акредитацията на системите по отношение на тяхната сигурност, експлоатацията на центъра за сигурност на Галилео и да допринесе за подготовката на търговската реализация на системите. Тя може да осъществява и други задачи, възложени от Европейската Комисия, като популяризирането на приложения и услуги, осигуряването на сертифицирането на компонентите на системите от съответните органи и управлението на програмите за изследвания и развитие на спътниковата навигация. Възможно е задачите на агенцията да бъдат впоследствие изменени в зависимост от бъдещите решения на Европейския съюз относно експлоатационната фаза на Галилео и EGNOS.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]