Агенция на Европейския съюз за космическата програма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Надзорен орган на Галилео)
Агенция на Европейския съюз за космическата програма
Информация
АкронимиEUSPA
ТипРегулаторна агенция на Европейския съюз
Основана2021/2010/2004
Цел/фокусИзпълнение на европейските програми за глобална спътникова навигация
СедалищеПрага, Чехия
Изпълнителен директорКарло дес Доридес
Сайтwww.euspa.europa.eu

Агенция на Европейския съюз за космическата програма (на английски: European Union Agency for the Space Programme, EUSPA) е регулаторна агенция на Европейския съюз, чиято мисия е управлението на експлоатацията на европейските програми за глобална спътникова навигация, състоящи се от Галилео и Европейската геостационарна система за навигационно покритие (EGNOS), цялостна координация на свързаните с ползвателите аспекти на GOVSATCOM и изпълнение на дейностите във връзка с разработването на приложения и използване на данни, предоставяни от „Галилео“, EGNOS и „Коперник[1].

Агенцията основана на 12 юли 2004 и функционира от 2005 г. временно разположена в Брюксел. От 1 септември 2012 агенцията е разположена в Прага.

Основните задачи на агенцията са да осигури акредитацията на системите по отношение на тяхната сигурност, експлоатацията на центъра за сигурност на Галилео и да допринесе за подготовката на търговската реализация на системите. Тя може да осъществява и други задачи, възложени от Европейската Комисия, като популяризирането на приложения и услуги, осигуряването на сертифицирането на компонентите на системите от съответните органи и управлението на програмите за изследвания и развитие на спътниковата навигация. Възможно е задачите на агенцията да бъдат впоследствие изменени в зависимост от бъдещите решения на Европейския съюз относно експлоатационната фаза на Галилео и EGNOS.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]