Назъм Хикмет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Назъм Хикмет
Nazim Hikmet (cropped).jpg
Назъм Хикмет като част от делегацията на съветските писатели за Третия конгрес на германските писатели през 1952 г. в Берлин
Роден 15 януари 1902 г.
Починал 3 юни 1963 г. (61 г.)
Професия поет, писател, сценарист, драматург
Националност Флаг на Турция Турция
Подпис Nazim Hikmet Signature.png
Уебсайт nazimhikmet.info
Страница в IMDb
Назъм Хикмет в Общомедия
Назъм Хикмет в разговор с германския писател Щефан Хермлин (вляво) по време на Третия конгрес на германските писатели през 1952 г. в Берлин

Назъм Хикмет Ран (на турски: Nâzım Hikmet Ran) е турски поет, писател, сценарист, драматург и обществен деятел. Той е основоположник на турската революционна поезия и е лауреат на „Международната награда на мира“ (1950 година).

Понякога е наричан „комунист романтик“[1] или „романтичният революционер“. Много често е арестуван заради политическите си убеждения и прекарва голяма част от живота си или в затвора или в изгнание. Поезията му е преведена на повече от 50 езика.

Женен е 4 пъти. Умира от сърдечен удар.

Назъм Хикмет и България[редактиране | редактиране на кода]

„Назъм Хикмет в България“ е заглавието на издадената през 1955 година книга, състояща се от 130 страници. Авторът е Блага Димитрова, а оригиналното заглавие на книгата е „Назъм Хикмет и България“.

Книгата е преведена на турски от Хюсеин Карахасан и е издадена от Държавно издателство „Народна просвета“ в София с тираж от 2000 броя. На вътрешната страна на корица на книгата има подзаглавие „Пътеписи“. Българското правителство дава задача на Назъм Хикмет да спре изселващите се на големи групи турци от България в Турция в началото на 50–те години на миналия век. С тази цел през 1951 година Назъм Хикмет, заедно с автора на книгата Блага Димитрова и отговорни лица от комунистическата партия, посещава турските села в България. Според записките на Димитрова, Назъм Хикмет е организирал 20 митинга с участието на 150 хиляди души, 10 пъти е държал реч пред народа, срещнал се е в 12 различни места с активисти на партията. Книгата на Блага Димитрова всъщност представлява пътепис на тези пътувания.

В книгата на Зекерия Сертел „Последните години на Назъм Хикмет“, възложената му задача и пътуването му е отбелязано по следния начин: „Малко след като се върна в Москва, Назъм Хикмет получи покана от София. Българската комунистическа партия и правителство канеха Назъм Хикмет в София.“ А целта на поканата е описана така:

„Българската комунистическа партия и правителството не знаеха как да решат проблема с местните турци. По това време населението на България беше 6 милиона. От това население 600 хиляди или една десета бяха турци. Този голям брой притеснява Българската комунистическа партия и държава от два аспекта. Живеещите в България турци са свързани с език, религия, обичаи и емоционално с Турция. Трябва да се отърват от тях.

Освен това турците в България не приемат революцията, по никакъв начин не влизат в колхозите, опитват се да запазят независимостта си, опълчват се срещу натиска оказван от правителството и партията. От своя страна българското правителство не ги приема. Докато в българските села се подава електричество, турските се оставят без електричество. Тези взаимни неразбирателства пораждат голям проблем. В крайна сметка българското правителство решава да разреши проблема, като изсели всички турци намиращи се на територията ѝ. Отваря границата си с Турция и обявява че всеки желаещ може да замине…“

Това решение вдига на крак всички турски села. Всички турци тръгват да се изселват в Турция. Към турското консулство в София има наплив от хората, които желаят да се изселят в Турция. Българското правителство вижда, че 600 хиляди турци са решили да поемат пътя към Турция. Пътищата, улиците на София, влаковете са пълни с изселници. Да, но оттеглянето в един момент на една десета от населението може да преобърне цялата българска икономика.

Съветска пощенска марка с лика на Хикмет от 1982 г.

Поради тази причина, това всеобщо намерение за изселване плаши БКП и правителство. Разбират, че са взели погрешно решение. Решават да спрат това изселване, но вече не е лесно да върнеш в родните им места изселващото се население и да го накараш да повярва в искреността на правителството. Тогава се взима решение да се възползват от влиянието на Назъм Хикмет върху турското население (стр.42 – 44).

Блага Димитрова започва книгата си със следните думи на Назъм Хикмет:

„Много бих искал да дойда във вашата държава. Там живеят 500 хиляди турци, трябва да се срещна и да разговарям с тях.“

Назъм Хикмет казва това на група българи с които се среща дни след като пристига в Москва.

Според Димитрова, тук не става въпрос за поканата на българското правителство, а за желанието на Назъм Хикмет. Блага Димитрова, продължава книгата си със съдържанието на едно досие, дадено на Назъм Хикмет. Според досието за турците е направено много (стр.45). Въпреки това Димитрова си припомня сцените от изселването през пролетта на 1950 година. Пътувахме с една група приятели към Добруджа, където щяхме да четем харесвани произведения. Влакът, с който пътувахме, спираше за по 2 – 3 минути на малките гари в Лудогорието. А тези гари бяха оживени като гнездо на мравки. Сякаш всички села се бяха изсипали на гарата, виждаше се едно море от черни фереджета и цветни чалми (стр.6 – 7).

Интересното в книгата на Блага Димитрова са думите за Турция на Назъм Хикмет, отправени към турците в България с цел да се предотврати тяхното изселване в Турция. Ето и някои от тях:

„Братя и сестри! Избягах от собствената си родина. Моята родна страна Турция е поробена от американците. В продължение на седемнадесет години гледах небето на родината си измежду решетките на затвора. В свободна България, в щастливата родина на Димитров, вдишвам въздуха на свободата. Но аз не съм спокоен. Защото тука има хора, които искат да оставят свободата, щастието на децата си, щастието, което създава социалистическият труд, и искат да влязат в затвора, от който аз трудно се спасих.“

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Пиеси[редактиране | редактиране на кода]

  • Kafatası (1932, Черепът)
  • Unutulan Adam (1935, Забравеният)
  • Ferhad ile Şirin 1965 (Ферхад и Ширин)
  • Lüküs Hayat (Луксозен живот)

Романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim (1967, За бога, братко)

Поеми[редактиране | редактиране на кода]

  • Taranta-Babu'ya Mektuplar (1935, Писма до Таранта Бабу)
  • Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı (1936, Епос за Шейх Бехредин)
  • Memleketimden İnsan Manzaraları (1966 – 67, Пейзажи от моята страна)
  • Kurtuluş Savaşı Destanı (1965, Епос за Войната за независимост)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Saime Goksu, Edward Timms, Romantic Communist: The Life and Work of Nazim Hikmet, St. Martin's Press, New York ISBN 0-312-22247-5

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония