Натриев дихлоризоцианурат

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Натриевият дихлоризоцианурат или натриев троклозен е химическо съединение, широко използвано като почистващ агент и дезинфектант.[2] Това е безцветно, водоразтворимо твърдо вещество, получено в резултат на реакция на цианурова киселина с хлор. Дихидратът също е известен (51580-86-0 ), както и калиевата сол (2244-21-5 ).

Употреби[редактиране | редактиране на кода]

Използва се главно като дезинфектант, биоцид и индустриален дезодорант. Среща се в някои съвременни таблетки/филтри за пречистване на вода. Той е по-ефективен от използвания преди това халазонов дезинфектант за вода. При такава употреба натриевият дихлоризоцианурат бавно освобождава хлор в ниски концентрации при относително постоянна скорост. Като дезинфектант се използва за стерилизиране на питейна вода, плувни басейни, съдове и въздух и за борба с инфекциозни заболявания като рутинен дезинфекционен агент.

Може да се използва за дезинфекция и стерилизация на околната среда, например при отглеждане на добитък, птици, риба и копринени буби, за избелване на текстил, за почистване на промишлена циркулираща вода и за предотвратяване на свиване на вълна.

Реакцията между NaDCC и разреден разтвор на меден сулфат произвежда интензивна лилава утайка на комплексната сол натриев меден дихлоризоцианурат. Реакциите между дихлоризоциануратни соли (Na, K, Li, Ba, Ca) и соли на преходни метали (Ni, Cu, Cd) са описани в патент US 3,055,889.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 517121 // PubChem. Посетен на 13 октомври 2016 г. (на английски)
  2. Huthmacher, Klaus. Cyanuric Acid and Cyanuric Chloride // Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim, Wiley-VCH, 2000. ISBN 3-527-30673-0. DOI:10.1002/14356007.a08_191..
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sodium dichloroisocyanurate в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​