Несторий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Несторий
древногръцки духовник
Nestorius Hooghe 1688.png
Роден
около 381 г.
Починал
около 451 г. (70 г.)
Погребан Египет

Религия Несторианство
Несторий в Общомедия

Несторий (на гръцки: Νεστόριος; на латински: Nestorius, * след 381 г. в Германикея (днес Кахраманмараш), в Сирия, † 451) е от 428 до 431 г. патриарх на Константинопол.

Той е свален от неговата служба след Ефеския събор (Трети вселенски събор) в Ефес през 431 г., понеже твърди, че Дева Мария е „Човекородица“ (Christotokos), родила Христос, и не е „Богородица“ (Theotokos). Така той е основател на Несторианството. Той умира в изгнание в Горен Египет.

Несторий се проявява в Антиохия като голям проповедник и през 428 г. император Теодосий II го назначава за епископ на Константинопол. Несторий проповядва против започналия култ към Мария. Започва се голям спор с патриарх Кирил Александрийски (412–444). Той продължава учението на Теодор Мопсуестийски, че Христос е не само от божествена натура, а също и човек. Несторий е патриарх на Антиохия и е последовател на Антиохското богословско училище. Несторий е свален от концила в Ефес през 431 г., и е осъден като еретик. През 435 г. император Теодосий II го изгонва в Горен Египет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Lionel R. Wickham, Nestorius/Nestorianischer Streit. Theologische Realenzyklopädie, 24 (1994), S. 276–286.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]