Никола Алтънков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николай Георгиев Алтънков
български учен и политик
Роден

Образование Софийски университет
Калифорнийски университет, Санта Барбара
Научна дейност
Област Политология

Никола (Николай) Георгиев Алтънков е доктор по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара и професор в същия, магистър на изкуствата от Института за чужди науки в Монтерей. Член на Академията за политически науки в Ню Йорк от 1984 г. и на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“ от 1975 г.

Роден е в София на 17 август 1932 г. Завършва английска филология в Софийския държавен университет "Климент Охридски" и история в Калифорния, САЩ. Преподава в американски висши училища, работи в научни институти в САЩ.

Автор е на трудове по история, политология, социология и икономика. Има над 200 публикации. В България завършва и издава последните си книги: "България малък тигър", "Икономика на благоденствието", "Нарекоха ги фашисти", "Светците ги съдят" и "Кой победи".

Политически емигрант през периода 1965-1995 г. Лидер на организациите Български национален фронт (в изгнание) и Български демократичен форум[1] (БДФ)[2] (в България), през 1995 г. основава Български национален фронт (БНФ) в България.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]