Никола Алтънков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Алтънков
български и американски учен и политик
Роден
Никола Георгиев Алтънков

Етнос българи
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Калифорнийски университет, Санта Барбара
Научна дейност
Област Политология

Никола (Николай) Георгиев Алтънков е доктор по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара и пенсиониран професор в същия, магистър на изкуствата от Института за чужди науки в Монтерей. Член на Академията за политически науки в Ню Йорк от 1984 г. и на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“ от 1975 г.

Роден е в София на 17 август 1932 г. През 1951 – 1952 година, едва 18-годишен е заточен в лагера „Белене“. Завършва английска филология в Софийския държавен университет „Климент Охридски“. През 1965 година успява да избяга от България по време на екскурзия до Съветския съюз, в която е включен един ден в Хелзинки. Емигрира зад океана и завършва история в Калифорния, САЩ. Преподава в американски висши училища, работи в научни институти в САЩ.

Автор е на трудове по история, политология, социология и икономика. Има над 200 публикации. В България завършва и издава последните си книги: „България малък тигър“, „Икономика на благоденствието“, „Нарекоха ги фашисти“, „Светците ги съдят“ и „Кой победи“.

Политически емигрант през периода 1965 – 1995 г. След това се завръща в страната. Лидер на организациите Български национален фронт (в изгнание) и Български демократичен форум[1] (БДФ)[2] (в България), през 1995 г. основава Български национален фронт (БНФ) в България.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „София“         Портал „София          Портал „България“         Портал „България          Портал „САЩ“         Портал „САЩ