Никола Оровчанец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Оровчанец
югославски партизанин и политик
Роден
Починал

Образование Комунистически университет на националните малцинства на Запада

Никола Пантич Оровчанец с псевдоним Сандански е югославски комунист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е 25 юли 1905 година в град Велес[1]. Учи в гимназия в родния си град. Заедно с Ганчо Хаджипанзов, Бане Андреев, Георги Шоптраянов и други членува в Литературно-художественото дружество „Нада“. Става член на СКМЮ. През юни 1923 става член на ЮКП.

През втората половина на 1925 година заминава да учи в СССР в Университета за национални малцинства на Запада. След като завършва през 1929 година е изпратен в Украйна в завода „Петровски“, а от там става инструктор в районния комитет в Днепропетровск. Там остава до 1933 година, когато е повикан от Коминтерна и изпратен на работа в Югославия.

През август 1933 година се връща в Македония, като инструктор на ЦК на ЮКП и създава областен комитет на ЮКП за Македония, в чийто състав влизат още Кочо Рацин и Живоин Курчич. През януари 1934 година става разкритие в местната мрежа и са арестувани 15 комунисти. Оровчанец, за да не бъде арестуван избягва в СССР. На 8 февруари 1938 година е арестуван и същата година на 2 април е осъден за шпионаж и разстрелян на същия ден. На 11 декември 1963 година е реабилитиран[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1084. (на македонска литературна норма)
  2. Книга в памет на жертвите на комунистическия терор
     Портал „Македония“         Портал „Македония