Никола Парапунов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Парапунов
комунистически партизанин

Роден
Починал

Етнос българи
Никола Парапунов в Общомедия

Никола Костадинов Парапунов е деец на Българската комунистическа партия. Участник в партизанското движение по време на Втората световна война, командир на Разложката чета, командир на Четвърта Горноджумайска въстаническа оперативна зона на НОВА.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Парапунов е роден на 1 юли 1909 година в град Мехомия. Още като ученик в техническото училище „Христо Ботев“ в София влиза в марксистки кръжок. Става член на БКП през 1931 година. Възстановява структурите на партията и БКМС в град Разлог. От началото на 1932 година е член на окръжното ръководство на БКП в Петрич. Осъден за политическа дейност по ЗЗД. Присъдата изтърпява от 1933 до 1941 година.

След излизането от затвора участва в комунистическото партизанско движение по време на Втората световна война. Преминава в нелегалност и на 26 юли 1941 г. организира Разложката партизанска чета, с което слага началото на партизанското движение в България. След създаването на ОФ, работи за развиването на неговите структури в Югозападна България. Става член на ЦК на БРП (к) в началото на 1943 година. Командир на Четвърта Горноджумайска въстаническа оперативна зона. Убит от засада на полицията край село Бараково по пътя за Горна Джумая.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николова В., Куманов М., Кратък исторически справочник. България, ДИ „Народна просвета“, С., 1983, с. 333.
  2. Енциклопедия България, том 5, Издателство на БАН, София, 1986, стр. 67.
     Портал „Македония“         Портал „Македония