Никола Троянов (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Никола Троянов (поп Сокол))
Никола Троянов
български свещеник

Роден
Починал
24 юни 1876 г. (52 г.)

Никола Апостолов Троянов, известен като поп Сокол, е български свещеник и революционер, председател на революционния комитет по време на Априлското въстание в Брацигово.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Троянов (поп Сокол) е роден в Брацигово, в семейството на костурски българи, преселници от Слимница.[1] Тук той завършва килийно училище, след което е изпратен в манастира „Св. Богородица“ край Кричим. По-късно е ръкоположен за свещеник в Брацигово, където преподава в началното и в класното училище.

На 22 февруари 1876 г. в града под ръководството на Георги Бенковски се основава местен революционен комитет. За председател на комитета е избран поп Сокол. В неговата къщата са се провеждали събрания на революционния комитет, на които са присъствали много видни български революционери: Васил Левски, Васил Петлешков и други. Заседанията на Брациговския комитет обикновено ставали под председателството на поп Сокол, който бил почитан „поради възрастта и заслугите му". Той отговарял за подготовката на въстанието в с. Жребичко и в с. Козарско. След потушаването на Априлското въстание в Брацигово той е заловен и подложен на жестоки изтезания в Пловдивския затвор, където почива.

Никола Троянов (поп Сокол) оставя името си в националната история и дава живота си за освобождението на България от османска власт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дамянова, Екатерина. Прадедите ни // Литературен свят. Посетен на 24 януари 2021 г.