Никшич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Никшич
Никшић
    
Герб
Niksic v.jpg
Relief Map of Montenegro.svg
42.78° с. ш. 18.94° и. д.
Никшич
Страна Флаг на Черна гора Черна гора
Площ 2 065 km²
Население 75 282 души
36,5 души/km²
Пощенски код 81400
Официален сайт http://www.niksic.me
Никшич в Общомедия

Никшич (на сръбски: Никшић или Nikšić) град в западната част на Черна гора. Населението на града наброява 58 212 жители (2003).

Никшич се намира в едноименното поле, в подножието на планината Требеса. Градът е административен център на община Никшич (население 75 282), която е най-голямата по площ община в Черна гора. Никшич е вторият по големина град в страната след столицата Подгорица и е важен индустриален, културен и образователен център в Черна гора.

История[редактиране | редактиране на кода]

Още през 4 век на мястото на днешния Никшич възниква римска военна крепост Анагастум. През идните столетия многократно е разрушаван, обновяван и доизграждан. По време на Средновековието градът носи името Оногощ и е център на жупа. С нашествието на османците Никшич се превръща във важно укрепено селище.

По време на османската власт градът и областта са в състава на т.нар. Стара Херцеговина.

Поради ограниченото пространство на града, обусловено от градските стени, разрастващото се население започва да се заселва извън градската цидатела в Никшичкото поле. Освобождението на областта от турците през 1877 година става предпоставка за по-добро развитие на Никшич. Така през 1883 година е приет първият регулационен план на града, който представлява осмислена концепция на добре урбанизирана градска структура, осъществена по модела на ренесансово-бароковото виждане за идеалните градове. Този план е изработен от инженер Йосип Сладе по поръка на крал Никола. Благодарение на Плана Сладе са изградени и някои от забележителните сгради в Никшич - Съборната църква, двореца на крал Никола, парков комплекс, Царев мост и други.

След края на Втората световна война Никшич нараства десетократно и става един от промишлените центрове на Черна гора и главен културен и образователен център.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Никшич е център на община Никшич, чието население през 2003 година наброява 75 282 души, а в града живеят 58 212 жители.

Изменение на населението на град Никшич през годините:

Етнически групи (1991):

Етнически групи (2003):

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външнни връзки[редактиране | редактиране на кода]