Нова критика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нова критика (английски: New Criticism) е доминиращата тенденция в английската и американската литературна критика от средата на 20 век, започвайки през 20-те и завършвайки през 60-те. Нейните пропоненти наблягат на "затвореното четене" и на вниманието върху текстовете сами по себе си, както и на отричането на критиката базирана на извън-текстови източници, като например биография.

Новата критика е наименувана на името на книгата на Джон Рансом Новата критика (1941). Новата критика третира литературната творба като съдържаща-се-в-себе-си. Те не взимат под внимание възприемането на творбата от читателя, авторовата интенция или историческите и културни контексти.

В новата критика структурата на творбата и нейното значение не са отделни, но се изследват в цялост.

Новата критика се съсредоточава върху литературните средства в творбата и понякога бива наричана обективен подход в литературата.

Според много от литературните критици в Новата критика, значенията в литературния текст са много и едновременни. За Айвор Ричардс твърдението, че дадена творба има "едно и само едно истинско значение" е акт на суеверие (Философия на риториката, The Philosophy of Rhetoric, 39).

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Обичайното оплакване по отношение на Новата критика е отхвърлянето на идеята за текста като автономен, "хулителите" тук реагират срещу анти-историцизма, обвинявайки Новата критика в разделяне (букв. развод) на литературата от историята, нейното място в исторята, с настояването, че текстът е автономен. В този дух Тери Игълтън казва, че вниманието на Новата критика е отнесено „към "думите напечатани на страницата", отколкото към контекста, който ги е произвел и който ги обгражда“. [1]

Нюйоркските интелектуалци е било съвременно тогава интелектуално движение, което е наблягало на социо-политическата роля на текстовете в контраст с Новата критика.

Нортръп Фрай твърди, че изучаването на литературата трябва да се фокусира върху литературните и митологичните системи, а не върху индивидуалните текстове. [1]

Източник[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Jancovich, Mark (1993). The Cultural Politics of the New Criticism. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521416523
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „New Criticism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.