Обикновена токачка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обикновена токачка
Numida meleagris -Serengeti National Park, Tanzania-8 (1).jpg
Helmeted guineafowl kruger.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Galliformes Кокошоподобни
семейство: Numididae Токачки
род: Numida Обикновени токачки
вид: Numida
meleagris
Обикновена
токачка
Научно наименование
Уикивидове Numida
Linnaeus, 1764
Уикивидове Numida meleagris
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
Numida meleagris range map.png
Обикновена токачка в Общомедия
Яйца на Numida meleagris

Обикновената токачка (Numida meleagris) е най-добре познатият представител на семейство токачки (Numididae) и единственият вид в род Numida. Естествено обитава Африка, основно на юг от пустинята Сахара, но е широко интродуцирана в Западните Индии, Бразилия, Австралия и южна Франция.

Таксономия[редактиране | редактиране на кода]

Изчезналият подвид N. m. sabyi

Известни са девет подвида на вида обикновена токачка:

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Обикновена токачка в Дракенсберг, Южна Африка

Обикновената токачка е голяма птица с дължина около 53 – 58 cm, със закръглено тяло и малка глава. Тежи около 1,3 kg. Оперението по тялото ѝ е сиво-черно, напръскано с бели петънца. Както и другите токачки, и при този вид липсва оперение по главата, а вместо него има жълтеникаво или червеникаво костно образувание и червено-сини области кожа. Крилете са къси и кръгли като форма, опашката също е къса. Разликите между регистрираните подвидове основно се състоят във формата, размера и цвета на главата и висулките.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Възрастен и млади екземпляри в Дракенсберг, Южна Африка

Обикновените токачки живеят на ята, които формират в извън размножителния сезон, обикновено състоящи се от около 25 индивида, които и спят на групи. Токачките са особено добре адаптирани да се хранят с големи количества кърлежи, които иначе са приносители на лаймска болест.[2] Видът предпочита да живее на земята и в случаите когато бива подплашен бяга, вместо да лети. Като повечето птици от семейството, и обикновените токачки са способни на кратки и резки излитания, а за преминаване на дълги разстояния разчитат да се носят по вятъра. Те са добри бегачи и дневно могат да изминават по 10 km и повече.

Когато се почувстват заплашени издават силни дрезгави звуци. Менюто им се състои от разнообразна растителна и животинска храна: семена, плодове, листа, охлюви, паяци, червеи и насекоми, жаби, гущери и дребни бозайници. Токачките имат силни нокти, с които разравят почвата в търсене на храна, по което приличат на домашните птици, въпреки че при това рядко изравят с корените млади растения за ядене. Както и при останалите токачки, обикновените токачки нямат шпори на краката.

Мъжките често проявяват агресия един към друг и участват в ожесточени боеве, от които излизат окървавени и наранени. Опитват се да изглеждат по-страшни, като повдигат нагоре крилете си и перата им настръхват, а също така и тичат напред с широко отворен клюн.

Гнездото е добре прикрито, обикновено в ямка, издълбана в пръстта. Люпилото обикновено се състои от 6-12 яйца, които женската мъти в продължение на 26–28 дни. Когато са откривани гнезда, съдържащи по-голям брой яйца, се смята, че това се дължи на споделянето на гнездото от повече от една женска, тъй като яйцата са големи и мътещата птица не би могла да покрие площ по-голяма от тази на едно нормално люпило.

Малките имат защитна окраска. Бързият растеж на крилете им позволява едва седмица след излюпването вече да могат да пърхат до ниските клони.

В естествената си среда обикновените токачки живеят до 12 години.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Глава на обикновена токачка

Обикновената токачка обитава топли, доста сухи и открити местности с рядка храстова и дървесна растителност, каквито се намират в саваните и обработваемите земи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Numida meleagris. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 22 април 2009. (на английски)
  2. Duffy, David Cameron и др. The effectiveness of Helmeted Guineafowl in the control of the deer tick, the vector of Lyme disease. // The Wilson Bulletin 104 (2). Юни 1992. с. 342–345.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Helmeted Guineafowl“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.