Общоевропейско авиационно пространство

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Общоевропейското авиационно пространство (накратко ОАП) е единен пазар на авиационни услуги.

Страните, участващи в Общоевропейското авиационно пространство (ОАП), са в тъмносиньо, синьо и червено.
  Европейската конференция за гражданска авиация (ЕКГА), Евроконтрол, ОАП, ЕС
  ЕКГА, Евроконтрол, ОАП
  ЕКГА, ОАП
  ЕКГА

Споразуменията за Общоевропейското авциационно пространство са подписани на 5 май 2006 г. в Залцбург, Австрия, между ЕС и някои външни държави. То се основава на правото на Европейския съюз и на Европейската икономическа зона.[1] С това споразумение се либерализира секторът на въздушния транспорт в Европа, като позволява на всяка компания от всяка участваща държава да извършва полети между летищата на всяка друга участваща държава. По този начин позволява на всички авиокомпании в пространството да изпълняват и вътрешни полети във всички участващи държави.[2]

България е част от това пространство от създаването му през 2006 година, като след присъединяването към Европейския съюз членува и чрез Европейския съюз, който също е подписал споразумението.

Членство[редактиране | редактиране на кода]

Основатели[редактиране | редактиране на кода]

Споразумението е подписано още през 2006 година от всички настоящи 27 страни членки на Европейския съюз, от самия Европейски съюз, Албания, Босна и Херцеговина, Исландия, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сърбия, както и от Временната администрация на ООН в Косово (ЮНМИК).

Разширяване[редактиране | редактиране на кода]

Допълнителни споразумения за присъединяване към Общото авиационно пространство се предлагат на членовете на Източното партньорство на ЕС. Действащите към момента споразумения включват:

В процес на договаряне[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]