Евроконтрол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лого
Страни-членки на Евроконтрол

Евроконтрол е Европейска организация за безопасност на въздухоплаването, създадена с Конвенцията за сътрудничество за безопасност на въздухоплаването от 13 декември 1960 г.

Основна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Евроконтрол е гражданска организация и има за основна цел да развива, координира и планира общо-европейска стратегия за Управление на въздушното движение в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. За тази цел Евроконтрол обединява усилията на държавните институции, националните регулаторни органи в областта на управление на въздушното движение, доставчиците на аеронавигационно обслужване, гражданските и военните ползватели на въздушното пространство, летищата, професионалните организации и съответните европейски институции, обучението на ръководители на полети и събирането на аеро-навигационни такси. ЕВРОКОНТРОЛ координира въвеждането на законодателния пакет Единно европейско небе (ЕЕН) чрез разработването и изпълнението на Европейски план за обединяване и внедряване на системите за Управление на въздушното движение (УВД) в Европа ESSIP, на базата, на който се разработват националните планове на отделните страни LSSIP. Тези планове определят конкретните задачи, които стоят пред страните за развитие и усъвършенстване на всяка една отделна национална система за УВД и са средството за повишаване капацитета на европейската система за УВД. Като орган, назначен от Европейската комисия, ЕВРОКОНТРОЛ следи за изпълнението на схемата за ефективност в четири ключови области: безопасност, капацитет, околна среда и разходна ефективност, както и за мрежовото управление на въздушното движение в Европа.

Главната квартира на организацията се намира в Брюксел, Белгия. Организацията има експериментален център близо до Париж, Франция институт за навигационно обслужване в Люксембург и център за ръководство на въздушното дживение в Маастрихт, Холандия.

Център за ръководство на въздушното движение Маастрихт[редактиране | редактиране на кода]

Центърът за ръководство на въздушното движение в Маастрихт, намиращ се на летище Маастрихт-Аахен, осигурява ръководство на въздушния трафик на височина над 7500 метра над морското равнище, над териториите на Белгия, Люксембург, Холандия и северозападна Германия. Това е най-натовареният център в Европа, що се отнася до полети на тази височина, обслужвайки над 5000 полета на ден.

България и Евроконтрол[редактиране | редактиране на кода]

Република България е член на ЕВРОКОНТРОЛ от 1 юни 1997 г. Тя се присъединява към конвенцията за сътрудничество за безопасност на въздухоплаването със закон за ратифицирането ѝ, приет от 37-о Народно събрание на 30 януари 1997 г. Със същия закон е ратифицирано и Международното споразумение за пътните такси. Република България ратифицира ревизираната конвенция на ЕВРОКОНТРОЛ чрез ратифициране на протокола, консолидиращ текстовете на конвенцията (ревизирана конвенция), приет от 38-о Народно събрание на 21 март 2001 г.

Страни-членки[редактиране | редактиране на кода]

Към 2013 г. Евроконтрол включва следните 39 държави: Албания, Армения, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Италия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Северна Македония, Малта, Молдавия, Монако, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватско, Черна Гора, Чешката република, Швейцария и Швеция. Очаква се присъединяване на Грузия и Естония.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]